| A DOUA SANSA SAU RAZBUNARE? (Miketz 5767) |
|
|
|
| Scris de Sorin Rosen |
| Joi, 21 Decembrie 2006 02:00 |
|
Iosef si-a recunoscut fratii, insa ei nu l-au recunoscut. Atunci Iosef si-a adus aminte de visele pe care le visase despre ei si le-a spus: "Voi sunteti spioni! Ati venit sa iscoditi locurile slabe ale tarii..." (Geneza 42:8-9) Doar o scurta si simpla idee in aceasta saptamana, inspirata de comentariul uneia dintre maestrele moderne ale Bibliei, Nechama Leibovitz...
"De ce Iosef s-a purtat astfel fata de fratii lui? Cu siguranta ca a fost criminal din partea lui sa se razbune, precum o vipera. Cu toate ca fratii lui i-au vrut raul, Dumnezeu a schimbat acest rau in bine. Ce justificare a avut sa se razbune dupa douazeci de ani?!? Cum a putut el oare sa le ignore rugamintile, intr-o tara care le era straina, in timp ce familiile lor sufereau de foame si ii asteptau acasa, in timp ce tatal lor era batran si ingrijorat?!? Cum a putut el oare sa nu aiba mila?!?" Si cu toate acestea, Iosef se dezvaluie in final fratilor lui, cu lacrimi siroindu-i pe obraji (Gen. 45:1-2). El le spune ca ii iubeste in continuare si vrea sa aibe grija de ei... Iar atunci cand, dupa moartea lui Iaacov, fratii sunt speriati si isi spun "[Iosef] ne va uri si va dori sa ne plateasca tot raul pe care i l-am facut " (Gen. 40:15), Iosef le raspunde cu blandete: "Nu va temeti! Caci oare sunt eu in locul lui Dumnezeu? Intr-adevar, voi mi-ati vrut raul, insa Dumnezeu l-a schimbat in bine. De aceea, nu va temeti..." (Gen. 50:19-21).
Sunt pur si simplu uimit de explicatia lui Ramban ca Iosef a facut ceea ce a facut pentru a-si indeplini visele! Ce a castigat din tot ce a facut?!? Si chiar daca a castigat, tot nu trebuie sa pacatuiasca impotriva tatalui lui... Cat despre visele lui, trebuia sa le lase in seama lui Dumnezeu, sa le aduca Acesta la indeplinire... Este complet prostesc ca un om sa incerce sa isi indeplineasca visele, pe care evident nu le poate controla." Cu siguranta ca putem oferi multe exemple in care explicatia lui Akedat Itzhak pur si simplu nu sta in picioare... Sunt multe exemple in Tanah (Biblie), sunt multe altele pe care le intalnim in viata de zi cu zi... Statul Israel Modern a fost un vis pe care oamenii l-au luat in propriile maini! Zborul in cosmos, medicina moderna, descoperirile stiintei, toate au fost vise in urma cu 100 de ani! Desigur, Dumnezeu este parte din toate, insa lucrurile nu pot fi lasate numai in mainile Lui! "Ce inseamna cainta completa (teshuva ghemura)? Atunci cand cineva este confruntat cu exact aceeasi situatie in care a pacatuit in trecut, cand ii sta in putere sa comita din nou pacatul si cand se abtine si nu pacatuieste, pentru ca doreste sa se caiasca si nu din teama sau slabiciune. Un exemplu: Daca un om a comis adulter cu o femeie si apoi a fost din nou singur cu ea, cu aceeasi pasiune pentru ea si aceeasi potenta si virilitate, in locul in care a avut loc adulterul si prima data... Daca se abtine si nu pacatuieste -- acesta s-a cait cu adevarat!" (Rambam, Hilhot Teshuva 2:1) Ceea ce Iosef a dorit sa faca a fost sa le ofere fratilor lui sansa aceste cainte adevarate! El a creat pentru ei acelasi cadru pe care l-au avut inainte atunci cand au decis sa il abandoneze, sa il vanda in robie si sa nu se uite inapoi... Iosef le-a recreat aceasta situatie, poruncindu-le sa il aduca pe Beniamin, care sa ramana in robie la curtea Egiptului. A fost momentul in care Iehuda (cel care initial, in povestea lui Iosef, nu a luat atitudine) s-a ridicat si a rostit fraza care l-a facut pe Iosef sa inteleaga ca fratii lui si-au invatat lectia: "Ingaduie, te rog, robului tau sa ramana in locul baiatului, ca rob al domnului meu. Iar baiatul (Beniamin) sa urce inapoi cu fratii lui. Cum ma voi putea eu urca la tatal meu [altfel], daca baiatul nu este cu mine? Ah, sa nu vad durerea tatalui meu!" |
| Ultima actualizare în Miercuri, 30 Iunie 2010 13:53 |