| UN NOU FARAON (Shemot 5769) |
|
|
|
| Scris de Sorin Rosen |
| Joi, 15 Ianuarie 2009 02:00 |
|
De obicei, atunci cand primesc emailuri pe care nu le-am solicitat, mai ales atunci cand ele contin si fisiere atasate, reactia aproape naturala este aceea de a le sterge imediat (asta daca trec de filtrele anti-spam pe care le am instalate pe calculator). Insa chiar ieri, un mesaj de email cu un desen atasat mi-a ajuns in casuta postala electronica. Un mesaj ilustrand ceea ce multi dintre noi avem in centrul preocuparilor si discutiilor in aceste zile: lupta din Gaza a Israelului cu terorismul. As vrea sa vi-l ofer si voua, inainte de a trece la orice comentariu...
Uitandu-ma atent la desen si, bineinteles, incercand sa fiu la curent cu tot ceea ce se intampla in Israel in aceste zile, mi-am adus aminte de inca un lucru. Mai exact de un citat pe care l-am pastrat cu mine, aproape, timp de multa vreme, un citat din spusele Goldei Meir, fost prim-ministru al Israelului in perioada 1969-1974. La o conferinta de presa tinuta imediat dupa Razboiul de Sase Zile, in 1967, Golda Meir spunea: Putem sa ii iertam pe arabi pentru ca i-au omorat pe copiii nostri, dar nu ii putem ierta pentru ca ne-au obligat pe noi sa ii omoram pe copiii lor. Vom avea pace cu arabii numai atunci cand ei isi vor iubi copiii mai mult decat ne urasc pe noi. Cat de reale vorbe, chiar si dupa atata timp! Patruzeci de ani mai tarziu si, din pacate, cuvintele Goldei Meir sunt atat de actuale... Iar desenul pe care l-am primit prin email face si el referire la acelasi subiect. Peste Egipt s-a ridicat un nou Faraon, care nu cunostea pe Iosef. El a zis poporului sau: "Iata ca poporul lui Israel este mai mare si mai puternic decat noi. Haideti sa ne aratam dibaci fata de ei, ca sa nu creasca, ca nu cumva, daca se va intampla vreun razboi, sa se uneasca cu vrajmasii nostri si apoi sa iasa din tara." Si au pus peste ei supraveghetori, ca sa ii asupreasca cu munci grele.Dar cu cat il asupreau mai mult, cu atat se inmultea si crestea. [...] (Exodul 1:8-12) Iar in tratatul talmudic Sota (12a), rabinii ne ofera aceeasi nuanta pe care o sublinia si Golda Meir: "Faraonul a impus acest decret asupra poporului sau. A spus Rabi Iosi bar Chanina: El a dat de fapt trei decrete. Mai intai, a vorbit cu moasele, zicandu-le: 'daca este baiat sa il omorati'. Apoi a poruncit ca 'sa aruncati in rau pe orice baiat care se va naste'. Iar in final, 'faraonul a dat urmatoarea porunca la tot poporul sau', impunand acest decret asupra propriului sau popor." |
| Ultima actualizare în Vineri, 11 Iunie 2010 12:32 |