Am citit raspunsul pe care l-ati dat cuiva care a cerut explicatii cu privire la Isaia 53, si anume ca acest capitol se refera la poporul evreu, sau Mesia, in general. Daca se refera la poporul evreu, ce sens are acest verset 8: „Pentru faradelegile poporului Meu a fost adus spre moarte.” Adica poporul evreu este adus spre moarte din cauza pacatelor sale, desi din intreg capitolul se da de inteles ca este nevinovat? Si daca se refera la Mesia, in general, de ce exista atatea asemanari izbitoare cu destinul lui Iisus (din perspectiva crestina)? As mai avea o ultima intrebare: care sunt versete din Biblie care anunta circumstantele speciale in care va veni Mesia? Pana la urma,este Mesia sortit sa moara pentru pacatele noastre dpdv iudaic?

Intr-adevar, din perspectiva iudaica, acest capitol din Isaia se refera la poporul evreu sau la Mesia in general. Versetul pe care l-ati citat dvs. (Isaia 53:8?) nu am reusit sa il localizez in textul biblic… In traducere, versetul corect Isaia 53:8 este: „Prin opresiune si judecata el a fost luat si generatia sa cine a vorbit? Caci el a fost taiat din pamantul vietii , pentru greseala poporului Meu, catre care se indrepta lovitura.”

Intr-adevar, poporul evreu, conform acestui verset, este pedepsit pentru pacatele sale, ceea ce nu este o idee singulara in textul biblic sau in scrierile rabinice.

La intrebarea dvs. referitoare la „asemanarile cu destinul lui Isus (din perspectiva crestina)”, va pot raspunde ca sincer, eu nu le vad. Sursele crestine care redau viata lui Isus (Evangheliile) au fost redactate mult dupa moartea acestuia si sincer, nu stiu cat de fidele in detalii puteau fi in aceste conditii. Ca sa nu vorbim si de faptul ca anumite relatari din paginile lor se contrazic clar unele pe altele… Este posibil ca literatura crestina timpurie sa fi „ajustat” anumite relatari despre evenimentele din viata lui Isus astfel incat sa se conformeze cu scrierile biblice. Este de asemenea posibil sa fie si o coincidenta. Oricum, ceea ce este sigur este ca exista cu certitudine detalii (unele chiar foarte importante) din viata lui Isus care cu siguranta nu s-au intamplat asa cum sunt prezentate in Evanghelii.

In iudaism, Mesia nu trebuie sa moara pentru nimeni. Iudaismul nu are ca idee centrala moartea Salvatorului, ci viata tuturor oamenilor. De altfel, o deosebire fundamentala intre crestinism si iudaism este si aceea ca in crestinism se crede ca Isus a murit pentru pacatele lumii, pe cand in iudaism fiecare moare (sau este pedepsit) pentru pacatele sale.

Pentru mai multe date despre Mesianismul iudaic, va recomand si raspunsurile din aceasta categorie, disponibile pe site.

Share This
Sari la conținut