Am si eu o curiozitate si anume daca exista vreo legatura intre rugaciunea Shema Israel (practic primele cuvinte) – numele de Shem (fiul lui Noah) si Numele lui Dumnezeu care e binecuvantat in rugaciunea amintita mai sus si termenul de Shem / HaShem (Baruch Shem kevod…). Exista vreo explicatie rabinica cu privire la cele trei asemanari? Si daca raspunsul e afirmativ, care ar fi aceasta?
Interesanta intrebare… Nu cred sa existe vreo legatura, pentru ca numele lui Shem este ortografiat in ebraica „shin-mem” si inseamna „nume”. Baruh HaShem inseamna textual „binecuvantat fie Numele”, evident referirea fiind clara la Dumnezeu.
Prin contrast, Shema (din Shema Israel) inseamna „Asculta, Israel” si se ortografiaza in ebraica „shin-mem-ain”. Litera ain este parte din radacina si nu se „pierde” in cadrul conjugarilor sau declinarilor, facand astfel cuvintul „shema” distinct de „shem„.
Oricum, intrebarea ramane interesanta…
Rugaciunea nu este alta decat versetul lui Moise din Deuteronomul 6:4 si este vorba despre numele lui Dumnezeu!
Mă simt nevoit să vă corectez la ambele afirmații…
Rugăciunea este formată din trei fragmente biblice (nu doar un verset!) și este parte din ritualul iudaic de câteva mii de ani. O găsiți aici în format complet.
După cum am indicat și în răspuns, cuvântul ”șema” și cuvântul ”șem” au rădăcini diferite în ebraică. Nu este vorba despre numele lui Dumnezeu, ci despre verbul ”a auzi”.
ma numesc maria ,si tocmai am aflat de aceasta rugaciune shema israel. ma intreb de ce nu sa da mai multe detali de aceasta rugaciune?si daca intradevar, face minuni de ce, nu o scrie nimeni?tradusa si completa.
Nu știu la ce vă referiți când spuneți că această rugăciune ”face minuni”…
Rugăciunea este însă disponibilă în orice Sidur (carte de rugăciune evreiască) și conține trei paragrafe biblice. O puteți găsi în formă completă și în pagina Arhivă Dvartora, secțiunea ”Rugăciuni și ritualuri”.