INTREBARE:
Ce este hasidismul?
RASPUNS:
Hasidismul este o miscare religioasa iudaica, aparuta in secolul al 18-lea in Europa de Est, mai precis in Ucraina si Belarus. Numele acestei miscari provine de la cuvantele ebraice hasidut si hesed, insemnand „pietate”, „bunatate” sau „facere de bine”. Fondatorul acestei miscari este rabinul Israel ben Eliezer (1698-1760), cunoscut sub numele de Baal Shem Tov (in traducere: Stapanul Unui Nume Bun) sau sub acronimul Besht.
Miscarea hasidica a aparut intr-o perioada de persecutii la adresa evreilor europeni, marcata de o incercare de a rezista prigoanelor prin cufundarea in studiul Torei si al Talmudului. Hasidismul a aparut ca o incercare de a aduce un plus de spiritualitate si bucurie in viata evreilor, totodata militand pentru a face viata evreiasca mai putin „academica”.
Hasidismul se bazeaza pe doua concepte fundamentale: (1) panenteismul, o sinteza a teismului (existenta lui Dumnezeu si postularea faptului ca Acesta este implicat in guvernarea lumii) si panteismului (omniprezenta Divinitatii, ideea ca Dumnezeu exista in orice faptura si lucru); si (2) conceptul iudaic numit deveikut, care reprezinta comuniunea intre om si Dumnezeu. Acest concept postuleaza faptul ca asa cum Dumnezeu influenteaza viata oamenilor, la fel si oamenii, prin faptele lor, pot influenta Divinitatea, fiecare actiune umana producand o „vibratie” care va fi resimtita in intreaga lume, ajungand pana la Tronul Gloriei Divine. Conform hasidismului, omul pios este in permanenta relatie cu Dumnezeu, in viata religioasa si in viata laica pe care o duce, iar rugaciunea este o forma speciala de comunicare cu Divinitatea.
Din punct de vedere a relatiilor miscarii cu alti evrei si cu lumea ne-evreiasca, pot fi mentionate doua fapte istorice importante… Primul este acela ca aparitia miscarii hasidice a intampinat o apriga rezistenta chiar si in randul anumitor cercuri de evrei, unii dintre ei opunandu-se public lui Baal Shem Tov si adeptilor sai (de exemplu Gaonul din Vilna). Al doilea fapt istoric este ca hasidismul a atras dupa sine un intreg curent care se mentine si in zilele noastre, in care adeptii sunt de obicei recunoscuti dupa portul lor distinct, incluzand un kaftan (asemanator unui halat), un shtreimel (caciula cu margine din blana) si gartl (o curea in jurul braului). Atasez la acest mesaj si o fotografie infatisand un rabin apartinand miscarii hasidice, in port traditional de Shabat.
La ora actuala exista multe sub-diviziuni ale miscarii hasidice, fiecare urmand traditia familiei rabinice fondatoare, insa toate fiind dedicate deopotriva halahai (legea mozaica) si ritualului traditional evreiesc. Una dintre aceste miscari hasidice, poate cea mai cunoscuta la ora actuala, si care si-a creat cu timpul o identitate proprie distincta de miscarea hasidica, este Miscarea Chabad, al carei fondator este rabinul Shneur Zalman din Liadi (cca. 1700)
Desigur, subiectul este departe de a fi epuizat. Pentru mai multe detalii, va recomand si articolul in limba engleza, disponibil la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Chasidism
Opinii recente