INTREBARE:
Ce semnificatie are prezenta in casa unui evreu a uneia sau mai multor cani cu doua torti dispuse la un unghi de 90 de grade. Ce reprezinta si la ce folosesc? Va multumesc pentru raspuns.

RASPUNS:
Conform legii iudaice, exista momente in cursul unei zile in care un evreu este dator sa isi spele ritual mainile. In ebraica, aceasta actiune este cunoscuta sub numele de netilat iadaim (in traducere aproximativa: „inaltarea mainilor”). Netilat iadaim este practicata in fiecare dimineata imediat dupa trezirea din somn, pentru a „purifica” mainile care, posibil, au atins in timpul somnului parti intime ale corpului. De asemenea, evreii isi spala mainile dupa folosirea toaletei si inainte de a manca paine (acest ultim lucru fiind de altfel asociat intr-o oarecare masura cu ritualul Templului, atunci cand kohenii, preotii care slujeau, isi spalau mainile si picioarele inainte de a oficia ritualul divin). Cu toate ca nelegata de casa, o alta ipostaza in care spalarea rituala a mainilor este obligatorie este la parasirea cimitirului, dupa o inmormantare sau chiar dupa vizitarea mormintelor.

Uneori, ca parte integranta a procesului de spalare, se rosteste si o binecuvantare, „al netilat iadaim”. Va recomand in acest sens si documentul „RUGACIUNI – Netilat Iadaim.pdf„.

Pentru a indeparta tuma (aceasta stare metafizica de impuritate) de pe maini, acestea sunt spalate succesiv cu apa turnata dintr-un recipient special. Apa trebuie sa curga direct pe maini si sa fie turnata prin forta umana (si nu lasata sa curga, cum s-ar intampla daca ar fi folosit jetul de la robinet). Procedura de netilat iadaim este deosebit de simpla: se toarna apa peste mana dreapta, apoi peste mana stanga, apoi din nou peste mana dreapta si din nou peste mana stanga. Exista si ipostaze in care procedura este repetata de trei ori (si nu doar de doua).

Orice recipient, din plastic, metal, portelan sau sticla, poate fi utilizat pentru netilat iadaim. Singurele atribute speciale ale canilor care se folosesc in mod obisnuit sunt acelea ca trebuie sa fie curate si trebuie sa aiba gura rotunda. Cele doua toarte, uneori plasate la unghi de 90 de grade, alteori dispuse pe laterale exista doar pentru a facilita procedura de spalare. Astfel, cana este tinuta pe rand cu mana stanga, apoi cu dreapta, atunci cand mana opusa este spalata.

Share This
Sari la conținut