Cine nu este evreu?

Toate persoanele care nu se incadreaza in categoria de a fi evrei, nu sunt evrei.

Raspunsul la intrebarea „Cine este evreu?” comporta doua aspecte distincte: aspectul religios si aspectul etnic.

  1. HALAHIC: din punctul de vedere al legii mozaice (halaha), evreu este orice persoana nascuta dintr-o mama evreica sau orice persoana convertita la iudaism conform conditiilor specificate de halaha. Implicatiile practice ale acestei definitii sunt, spre exemplu, aceea ca o persoana poate participa activ la ritualul sinagogal numai daca este evreu conform halaha (desigur, orice persoana, evreu sau nu, care doreste sa asiste la ritualul sinagogal este bine primita). Odata cu aparitia iudaismului reformat, a fost introdusa in cercurile de evrei reformati si notiunea de descendenta patriliniara (pe linie paterna), neacceptata insa de Halaha (legea mozaica).
  2. ETNIC: orice persoana cu ascendenta evreiasca are dreptul de a veni in Israel si de a dobandi automat cetatenia israeliana. Deoarece la momentul promulgarii legea nu prevedea conditiile in care o persoana era considerata de etnie evreiasca (oricine se declara evreu putea beneficia de aceasta prevedere), Legea Reintoarcerii a fost modificata in repetate randuri. Astazi, pot solicita si obtine cetatenia Israelului ca evrei persoanele care au cel putin un bunic evreu. (Legea a fost formulata astfel pentru a realiza contrastul cu Legile Discriminatorii de la Nurenberg, promulgate de catre nazisti in debutul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, si conform carora orice persoana care avea cel putin un bunic evreu cadea sub incidenta persecutiilor, deportarilor si masurilor de exterminare).

Din punct de vedere mai mult filosofic si mai putin pragmatic, raspunsuri la intrebarea „Cine este evreu?” au mai fost formulate. Astfel, au existat in decursul istoriei si raspunsuri cum ar fi „oricine se simte evreu” sau „persoana ai carei copii sunt evrei”. Desigur aceste raspunsuri sunt mai mult o metafora, ele neimplicand drepturi, obligatii sau recunoasteri de statut, fie el religios sau laic.

Oricum, desi problema este una deosebit de actuala, un raspuns care sa multumeasca pe toata lumea nu a fost inca formulat. Diverse organizatii si foruri se aliniaza la definitiile prezentate anterior, intr-o masura mai mare sau mai mica, definindu-si propria pozitie in legatura cu aceasta chestiune.

Share This
Sari la conținut