Cine nu este evreu?

La intrebarea pe care ati adresat-o, raspunsul simplu este ca toate persoanele care nu se incadreaza in categoria de a fi evrei, nu sunt evrei. In orice caz, raspunsul la intrebarea “Cine este evreu?” comporta doua aspecte distincte: aspectul religios si aspectul etnic.

Astfel, din punct de vedere al legii mozaice (halaha), evreu este orice persoana nascuta dintr-o mama evreica sau orice persoana convertita la iudaism conform conditiilor specificate de halaha. Implicatiile practice ale acestei definitii sunt, spre exemplu, aceea ca o persoana poate participa activ la ritualul sinagogal numai daca este evreu conform halaha (desigur, orice persoana, evreu sau nu, care doreste sa asiste la ritualul sinagogal este bine primita). Odata cu aparitia iudaismului reformat, a fost introdusa in cercurile de evrei reformati si notiunea de descendenta patriliniara (pe linie paterna).

In vreme ce diversele cercuri religioase dezbat inca aspectul legal al definitiei “Cine este evreu?”, din punct de vedere etnico-laic, problema este mult mai simpla: orice persoana cu ascendenta evreiasca (cel putin o ruda de sange de nationalitate evreiasca) este considerata evreu.

In Israel, Legea Reintoarcerii, promulgata sub administratia lui David ben Gurion, stipula ca orice evreu are dreptul de a veni in Israel si de a dobandi automat cetatenia israeliana. Deoarece la momentul promulgarii legea nu prevedea conditiile in care o persoana era considerata de etnie evreiasca (oricine se declara evreu putea beneficia de aceasta prevedere), Legea Reintoarcerii a fost modificata in repetate randuri. Astazi, pot solicita si obtine cetatenia Israelului ca evrei persoanele care au cel putin un bunic evreu. (Legea a fost formulata astfel pentru a realiza contrastul cu Legile Discriminatorii de la Nurenberg, promulgate de catre nazisti in debutul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, si conform carora orice persoana care avea cel putin un bunic evreu cadea sub incidenta persecutiilor, deportarilor si masurilor de exterminare).

Din punct de vedere mai mult filosofic si mai putin pragmatic, raspunsuri la intrebarea “Cine este evreu?” au mai fost formulate. Astfel, au existat in decursul istoriei si raspunsuri cum ar fi “oricine se simte evreu” sau “persoana ai carei copii sunt evrei”.

Desi problema este una deosebit de actuala (si din punct de vedere religios, dar si etnico-laic), un raspuns care sa multumeasca pe toata lumea nu a fost inca formulat. Fiecare organizatie evreiasca este astfel libera sa isi defineasca propria pozitie in legatura cu aceasta chestiune…

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This