INTREBARE:
Daca in Israel nu exista Stare Civila, cum se casatoresc persoane de alta religie decat cea mozaica? Ce statut au ele? Rabinul vine acasa la cineva pentru a oficia casatorii?

RASPUNS:
Intr-adevar, Statul Israel nu are o institutie care sa indeplineasca rolul starii civile. Casatoriile sunt oficiate de catre rabini conform legii mozaice si sunt inregistrate la Rabinat. In acest sens, casatoriile intre persoane apartinand unor religii diferite nu pot fi oficiate conform halaha si deci nu pot fi contractate in Israel.

Casatoriile mixte contractate de cetateni israelieni sau evrei pe teritoriul altor state sunt recunoscute de catre Statul Israel. De altfel, metoda de care uzeaza cetatenii israelieni care doresc sa se casatoreasca cu neevrei este aceea de a face o excursie in Cipru si de a contracta acolo casatoria (spre deosebire de alte state, Cipru nu solicita ca macar unul dintre parteneri sa aiba rezidenta in Cipru).

Din punctul de vedere al statutului legal al unei persoane de alta religie casatorita cu un evreu, singura institutie care poate decide in aceasta privinta este Guvernul Israelian, care printr-unul din ministerele sale (nu sunt sigur daca este vorba despre Ministerul de Interne sau de Ministerul Absorbtiei) hotaraste sa acorde partenerului ne-evreu cetatenia israeliana si/sau rezidenta in Israel. Cerererile in acest sens sunt evaluate individual. Bineinteles, casatoria cu un partener evreu nu implica recunoasterea partenerului neevreu ca apartinand religiei mozaice.

La ultima parte a intrebarii, cred ca raspunsul depinde de la rabin la rabin. Pentru oficierea unei casatorii (intre doi evrei), nu este necesar din punct de vedere halahic de un cadru special de desfasurare a ceremoniei, desi obiceiul consacrat este acela de a plasa aceasta ceremonie in sinagoga. Pentru detalii privitoare la acest subiect, recomand si articolele disponibile online la adresa http://www.jen.ro, rubrica Ciclul de viata iudaic.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut