De ce cand erau distruse cetatile erau omorati si pruncii? Era voia lui Dumnezeu? (Numeri 31:17-18) Cum au putut sa fie atat de cruzi?

Paragraful pe care il citati indica intr-adevar o porunca divina de a ucide pe toti adultii si pruncii de sex masculin din Midian. Ca inceput al raspunsului meu la intrebarea dvs., va invit sa studiati din nou contextul in care aceasta porunca divina este emisa: capitolele 22-25 din Numeri infatiseaza faptele cel putin reprobabile ale midianitilor care au incercat in repetate randuri sa distruga poporul evreu. Mai intai prin chemarea lui Bilaam care urma sa blesteme intreg poporul evreu (Numeri 22:6) si mai apoi prin incercarea de corupere religioasa si indepartare de moralitate realizata prin printesa midianita Cozbi si prin „fetele moabului” (Numeri cap. 25) – midianitii au fost atacatorii in cazul episodului biblic.

A doua parte a raspunsului meu este insa poate si mai surprinzatoare: chiar cu toate cele mentionate anterior, Tora nu indica in nici unul din versetele sale ca aceasta porunca divina a fost intr-adevar dusa la indeplinire! Exista de altfel multe voci printre comentatorii biblici si printre inteleptii Talmudului conform carora aceasta porunca divina, precum si altele in care Tora prezinta episoade „nedrepte”, sunt in fapt cazuri teoretice sau episoade menite sa imprime o oarecare teama de consecinte in randul oamenilor. Cu toate ca aceasta explicatie poate parea apologetica, traditia iudaica mentine faptul ca din punct de vedere iudaic Tora nu poate fi citita ad literam, fara ajutorul Legii Orale, primita – asemenea celei scrise – la Muntele Sinai din mana lui Dumnezeu. Iar legea orala indica ca multe episoade biblice (inclusiv cel in discutie acum) nu sunt de fapt o descriere istorica a unor evenimente, ci mai degraba un mod de a imprima o conduita dreapta si morala poporului evreu si omenirii in general.

Share This
Sari la conținut