De ce este considerat Isus (Iisus) un mincinos? Ce au evreii cu EL? Stiu ca e considerat doar un profet. De ce doar atat?

Inainte de a va raspunde la intrebare, o corectura este necesara. Informatiile pe care le detineti despre modul in care este considerat Isus in traditia iudaica, anume faptul ca este considerat profet, sunt eronate: conform iudaismului, Isus nu este considerat profet! Acest lucru se datoreaza faptului ca, din punct de vedere iudaic, perioada profetilor a incetat odata cu ultimul din cei 12 profeti mici, Maleahi, care a profetit intre anii 420 si 397 i.e.a., cu peste 400 de ani asadar inainte de nasterea lui Isus. Ceea ce cunoasteti dvs. se refera la traditia musulmana care il recunoaste pe Isus ca profet, alaturi de Avraham, Moshe sau Mahomed.

In scrierile iudaice, Isus este mentionat foarte rar. In Tora, Profeti sau Scrieri (Tanah – ceea ce crestinii numesc Vechiul Testament), numele sau nu apare deloc. Versetele adesea invocate ca facand referire la Isus (cum ar fi, spre exemplu, capitolul 53 din Isaia) sunt explicate diferit de catre traditia iudaica, de obicei fie ca facand aluzie la venirea lui Mesia in general, fie ca referitoare la poporul lui Israel.

In scrierile ulterioare, respectiv in Talmud, Isus apare foarte rar. Singurele mentiuni mai explicite sunt practic cuprinse in tratatele Shabat (104b), Sanhedrin (67a) si Sota (47a), cand el este referit de catre rabini drept Ben Stada sau Ben Pandira. O alta posibila mentionare, sub numele de Ieshu, este continuta in tratatul talmudic Sanhedrin (43a). Numeroasele incercari de a gasi surse care sa il identifice clar si fara echivoc pe Isus cu persoanele citate de Talmud au ramas insa fara rezultat.

In ceea ce priveste faptul ca “iudaismul l-ar considera pe Isus un mincinos” sau ca “evreii ar avea ceva cu el”, nu stiu exact la ce va referiti. Sursele citate mai sus dovedesc faptul ca evreii aproape ca nu vorbesc in literatura si traditia lor despre Isus, ceea ce evident exclude ideea de a “avea ceva cu el”. Realitatea istorica nu indica de altfel faptul ca evreii ar fi avut vreodata ceva cu Isus. Iudaismul pur si simplu nu il recunoaste pe Isus drept Mesia (cum a facut de altfel si cu alti evrei care au pretins acest lucru de-a lungul vremii, de exemplu Shimon Bar Kochba sau Sabetai Zvi). Motivele pentru aceasta ultima idee sunt vaste si nu pot fi cuprinse in acest raspuns. Va recomand totusi pentru lectura si raspunsurile (disponibile pe site) care contin date mai concrete despre conceptul iudaic de Mesia, precum si raspunsurile referitoare la modul in care evreii percep lumea ne-evreiasca (inclusiv pe crestini).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This