Sunt creștin și chiar nu înțeleg de ce nici acum evreii nu îl recunosc pe Isus ca fiind Mesia și de ce încă au cărțile vechi de la Moise și nu pe toate din Noul Testament. Vă rog sa îmi explicați ca să am o părere de la sursa cea mai corectă de informație…
Întrebarea pe care o adresați este una deosebit de interesantă și importantă. Deși nu mă consider în niciun caz ”sursa cea mai corectă de informație” (mai ales că răspunsurile de pe site-ul DvarTora nu reprezintă neapărat punctul de vedere oficial al iudaismului), voi încerca să îi dedic întreaga atenție și să vă ofer un răspuns cât mai complet.
Motivele pentru care evreii și-au păstrat religia – în ciuda multiplelor persecuții îndurate și a nenumăratelor încercări de a fi convertiți la alte religii – sunt multe și complexe. Iată câteva dintre ele, în ordine aleatoare:
1. Apariția religiei creștine a găsit poporul evreu după aproximativ 1800 de ani de cultură și tradiție iudaică.
Conform cronologiei iudaice, nașterea primului evreu, Avraham, a avut loc în anul 1948 de la Crearea Lumii (aprox. 1812 înaintea erei actuale – î.e.a.) și a marcat momentul de debut al religiei iudaice, bazate pe credința monoteistă. Exodul din Egipt și Revelația (Primirea Torei) pe Muntele Sinai au marcat irevocabil formarea evreilor ca popor, formarea iudaismului ca sistem de gândire și practică a tradiției și, desigur, formarea religiei mozaice.
Momentul apariției lui Isus, figura centrală a creștinismului, i-a găsit așadar pe evrei cu o tradiție foarte bine definită și înrădăcinată. Conform surselor creștine (ex: Evangheliile), Isus însuși s-a născut, a fost format și a propovăduit în această credință și tradiție iudaică și nu a renunțat vreodată la ea. De altfel, religia creștină a început propriu-zis doar în anii și secolele următoare momentului Isus, în special prin contribuția apostolilor și a bisericii timpurii. Deși primii apostoli au fost evrei, uriașa majoritate a primilor creștini din primele secole ale erei actuale și următoarele nu au fost recrutați din rândul evreilor. Ei s-au alăturat religiei noi formate din rândul altor popoare ale regiunii, iar acest lucru se datorează în special faptului că evreii nu au dorit niciodată (nici atunci și nici de atunci încolo) să-și schimbe religia strămoșească. Ceea ce pentru creștini devenise în acel moment ”Vechiul Legământ”, pentru evrei era și rămâne până astăzi ”Singurul Legământ”, cel dintre Dumnezeu și poporul lui Avraham.
Îmi permit o paranteză la cele de mai sus pentru a afirma că înțeleg – chiar și din punct de vedere strict emoțional – această reacție… Dumneavoastră, spre exemplu, cum v-ați simți dacă astăzi, după o tradiție creștină de două milenii, cineva ar fonda o nouă religie și ar considera firesc ca toți creștinii să abandoneze creștinismul și să se convertească la această nouă religie?!
2. Iudaismul consideră că Dumnezeu este unic, iar Legea Sa (Tora), este de asemenea unică și imuabilă.
Tradiția iudaică a avut întotdeauna ca valoare de bază un principiu inclus ulterior de către Rambam (Maimonide) în Cele 13 Principii ale Credinței Iudaice: ”Dumnezeu nu Își va schimba legea în veci.”
Una din ideile care stau la baza religiei creștine este aceea că Dumnezeu ar fi dat inițial o lege evreilor (Legea lui Moise, sau așa-zisul ”Vechi Testament”), pe care mai apoi a schimbat cu un ”Nou Testament”, oferit prin intermediul lui Isus și al discipolilor săi. Această ideologie este complet straină iudaismului, care afirmă cu tărie că Legea Divină nu se schimbă. Conform legii iudaice, un profet care afirmă ca ar fi avut o ”viziune” în care Dumnezeu i-a dezvăluit schimbarea legii divine este pasibil de pedeapsa capitală. (Desigur – deoarece este foarte tentantă legătura dintre această ultimă idee și evenimentele prezentate de Evanghelii legate de moartea lui Isus – trebuie să precizez că Isus nu este considerat nici profet de către iudaism, pentru simplul motiv că, la momentul apariției sale pe scena istoriei, perioada profeților se încheiase deja de aproximativ 400 de ani, odată cu ultimul dintre profeții mici, Maleahi.)
3. Doctrina iudaică și doctrina creștină sunt profund diferite.
În timp ce religia iudaică pune accentul pe mițvot (îndeplinirea poruncilor divine), fiind o religie deosebit de pragmatică în esența ei, religia crestină pune accentul pe credință, și mai precis pe acceptarea lui Isus ca mântuitor. Iudaismul este o religie care postulează că evreii au misiunea de a respecta cele 613 porunci ale Torei, în timp ce ne-evreii au de respectat doar Cele Șapte Legi Noahice, prin îndeplinirea cărora își asigură locul de drept în Gradină Edenului, laolaltă cu cei mai pioși dintre evrei.
Totodată, creștinismul îi consideră pe oameni născuți în păcatul originar (de aceea se face botezul). Iudaismul susține că sufletul omului este inițial pur, el putând fi ”întinat” doar printr-un comportament inadecvat pe parcusul vieții.
Acestea sunt doar două diferențe, dar există și multe altele… Datorită lor, iudaismul nu căutat niciodată nici să își atragă prozeliți pe care să îi ”salveze” și nici nu a simțit nevoia să graviteze către alte religii și doctrine pentru a obține ”salvarea”.
4. Conceptul profetic de Mașiah (Mesia) oferă în iudaism jaloane clare, care nu au fost atinse în timpul vieții lui Isus și nici după aceea.
Conform tradiției iudaice (mentionate în scrierile profeților), apariția lui Mesia trebuie să fie precedată și însoțită de o serie de evenimente bine definite: instaurarea păcii globale, recunoasterea universală a lui Dumnezeu ca Rege al Universului, reîntoarcerea tuturor exilaților evrei în Israel etc.
Momentul apariției lui Isus pe scena istoriei nu numai că nu a văzut realizate aceste profeții, ci dimpotrivă, la foarte scurt timp după acel moment, în anul 70 e.a., Templul din Ierusalim a fost distrus și evreii au fost forțați în exil, concomitent cu debutul prigoanelor și presiunilor menite a-i converti la noua religie. Nici atunci și nici acum pacea globală nu a fost realizată și nici nu s-a ajuns la recunoașterea universală a lui Dumnezeu.
Este important de notat ca noțiunea de ”A Doua Venire” (invocată adesea în creștinism aparent pentru a justifica neconcretizarea acestor profeții mesianice) este una eminamente creștină. Ea a fost creată și propovăduită de biserică și nu are absolut niciun suport în tradiția, credința sau textele sfinte iudaice. Pentru evrei, instaurarea Erei Mesianice este un moment unic (pe care evreii îl așteaptă în fiecare zi), și nu o ”piesă în două acte”.
5. Isus nu a fost singura persoană pe care istoria a proclamat-o (momentan) ca ”Mesia”, mai apoi istoria demonstrând contrariul.
Alte două exemple celebre din rândurile evreilor au fost Șimon bar Kokhba (susținut de către însuși Rabi Akiva, unul dintre marii rabini ai Talmudului) și Șabetai Țvi (fondatorul miscării sabatiene, ulterior convertit la islam sub presiunea autorităților vremii). Desi nici unul dintre acestia nu a dat propriu-zis naștere unei noi religii de amploarea creștinismului, ei au fost văzuți la vremea respectivă ca salvatori, ulterior fiind însă respinși de către iudaism, tocmai datorită neîndeplinirii profețiilor susmenționate. Este de altfel simplu de imaginat – în condițiile exilului, a suferințelor și a vietii grele pe care evreii au dus-o în multe perioade istorice – cum credința în venirea Salvatorului a părut uneori concretizată. Din păcate, istoria a dovedit-o, momentul instaurării realei Ere Mesianice se lasă încă așteptat…
6. Originea, substanța și rolul lui Mesia sunt radical diferite în iudaism și creștinism.
În creștinism, Isus este văzut ca ”Fiul lui Dumnezeu”, demn de a fi venerat în sine ca parte integrantă din ceea ce creștinii numesc ”Sfânta Treime”. Aceste idei, precum și multe altele asociate fenomenului Isus (ex: concepția imaculată, întruparea, învierea, înălțarea, însăși noțiunea de Dumnezeu ca ”Treime”, jertfa umană care ispășește păcatele omenirii, noțiunea de ”miel fără cusur” asociată cu un om, ideea că ”ispășirea se poate obține doar prin sânge” etc.) sunt complet străine iudaismului și nu au niciun suport în tradiția, filosofia și teologia iudaice. Ele sunt idei eminamente creștine, adesea asociate eronat și/sau forțat cu texte iudaice, și nu au niciun suport în textele sfinte, tradiția, cultura, religia sau teologia iudaică.
În iudaism Mesia (lit: ”cel uns”, adică învestit într-o funcție) este înțeles ca fiind un simplu om – desigur, cu un rol și o misiune aparte – și nicidecum o ființă cu origine semi-divină. Rolul iudaic al acestui personaj este doar acela de a servi ca și catalizator pentru Era Mesianică, respectiv pentru procesul de instaurare a împărăției cerurilor pe pământ, înțeleasă în esență ca o recunoaștere globală și completă a lui Dumnezeu ca Suveran al Universului.
Ca fapt divers, și alte personaje poartă numele de ”mașiah” în iudaism: Marele Preot, învestit în respectiva funcție pentru a oficia în Tabernacol sau Templu; regele Israelului, învestit în funcția de rege de către Dumnezeu, de obicei prin intermediul unui profet etc. În context mesianic, spre deosebire de creștinism, iudaismul nu pune însă accentul pe o persoană anume, ci mai curând pe o epocă de profunde transformări spirituale, politice, sociale, care poartă numele de Iemot Hamașiah – lit: ”zilele celui uns” sau Era Mesianică.
7. Evenimentele asociate de creștini cu momentul Isus nu sunt menționate în textele sfinte iudaice și nici acceptate ca adevărate de către tradiția iudaică.
În textele iudaice, personajul Isus este practic inexistent, cu (eventuale) excepții absolut tangențiale de menționare în Talmud. Evenimentele și atributele pe care creștinii le asociază cu Isus (ex: miracolele, predicile, epistolele etc.), precum și noțiunile pe care le-am menționat mai sus (ex: învierea, noțiunea de ”întrupare a Divinității”, noțiunea de ”Trinitate” etc.) sunt menționate exclusiv în așa-zisul ”Nou Testament”, care este o lucrare eminamente creștină, neinclusă în canonul iudaic (Tanah / Biblia Ebraică). Respectivele texte nu au așadar nicio valoare sau veridicitate conform credinței, teologiei, filosofiei sau tradiției mozaice, mai ales că unele din ideile exprimate acolo sunt profund contrare principiilor teologice și de lege iudaică.
În ceea ce privește textele din Tanah (numit impropriu de către creștini ”Vechiul Testament”), pe care creștinismul le interpretează adesea ca fiind aparente profeții despre Isus (ex: anumite pasaje și capitole din Isaia, Ieremia etc) – ele sunt explicate complet diferit în iudaism, fără vreo referire specifică la Isus (al cărui nume nici nu este, de altfel, menționat sau măcar sugerat în respectivele texte), ci vorbind generic despre conceptul despre Mesia sau despre poporul lui Israel. Ideea de ”slujitor care suferă” sau ”fiu al lui D-zeu” sunt asociate poporului evreu în ansamblul său, și nicidecum unei persoane anume. Multe texte iudaice sunt preluate greșit în sursele creștine, anumite traduceri ale profețiilor din Isaia și Ieremia sunt chiar traduse greșit sau interpretate din perspectiva creștină și nicidecum cea iudaică în care au fost compuse cu multe sute și mii de ani înainte de momentul Isus.
* * *
Iată așadar câteva idei (departe de a fi exhaustive) asupra subiectului, pornind de la concepții filosofice, teologice și de doctrină iudaice. Ca sursă suplimentară de informații, vă recomand și site-ul în limba engleză JewsForJudaism.ca (cu secțiunile sale de text și multimedia). Multe din resursele prezentate acolo oferă o imagine mai completă și mai profundă asupra acestor teme, explicând clar poziția iudaică legată de acestea.
Desigur, nu intenționez prin cele de mai sus să aduc vreo ofensă credinței creștine sau persoanelor care o practică, ci doar să exprim un punct de vedere iudaic asupra subiectului. Cred cu tărie în dreptul fiecărei persoane de a-și alege, păstra și practica credința religioasă în conformitate cu propriile convingeri și propria conștiință și consider acest drept un fundamental și inviolabil atribut al identității umane.
Dvs. ati tradus textul Torei in limba română?
Mulțumesc pt un eventual răspuns .
Da, eu am tradus și editat humașul ”Tora și haftarot”, precum și ”Cele cinci meghilot”, ambele disponibile pe site-ul JewishBooks.ro
[…] Nu sunt de acord cu o singura afirmatie, ca Maleahi ar fi ultimul profet pe glob. Mie mi se intampla des sa visez premonitii cu lux de amanunte care se intampla ulterior. Si cred ca or mai fi mii de persoane sa poata relata asta. Deci premonitiile personale banale combat teoria unui ultim profet. […]
În iudaism, calitatea de profet în contextul profeților biblici nu îi este conferită doar celui care are premoniții. Un profet trebuie să aibă într-adevăr viziuni divine, dar și o misiune încredințată de Dumnezeu de a vorbi oamenilor cu un scop anume (de obicei de a-i îndemna către căință). Spre exemplu, nici Daniel nu este considerat profet în iudaism, cartea sa făcând parte din Scrieri, și nu din Profeți, deoarece nu i-a fost încredințată vreo misiune profetică, în ciuda viziunilor pe care, în mod evident le-a avut. În plus, conform tradiției iudaice, așa după cum am explicat deja, perioada profeților biblici s-a încheiat odată cu Malahi, Isus nefiind inclus așadar în această categorie.
Este adevărat.
Însă și în cunoașterea ”rațională” există ”vizionari” (nu neapărat ”profeți”) al căror nume îl rostim cu respect și folosim unități de măsură (în fizică) care le poartă numele.
Unul dintre aceștia este (Sir) Isaac Newton.
Întâmplător (sau nu) a negat ”trinitarismul” (ca apostazie), în măsura în care a fost posibil la vremea sa.
Eu cred că noi toți sântem copii lui Dumnezeu
Ca un nepriceput ce sunt incerc sa intru si eu cu parerea mea in aceasta valtoare legata de diferentele dintre crestinism si cultul mozaic si justificarea in Tora a acestor diferente
Sigur ca articolul este destul de bine fundamentat cu interpetarile lui Maimomide, etc.
Totusi, io fiind mai carcotas, cred ca trebuiau cautate argumentele din Tora care justifica ipotezele lui Maimonide
Ori, cel mai la indemana text care interzice evreilor apartenenta la o alta religie sau la o alta forma de religie decat cea transmisa prin Moise, este textul din Deuteronom 13
Text care este destul de clar si in Biblia crestina
In plus, trebuie observat ca spre deosebire de evrei la care aderarea la cultul mozaic a permis cucerirea tarii Canaanului, crestinarea Vestului Europei a venit odata cu decaderea si disparitia Imperiului Roman de Apus, atacurile popoarelor migratoare asupra Europei, plaga lui Iustinian, invazia hunilor, etc.
Pe de alta parte, prezentul nu este chiar atat de luminos
Chiar in cadrul cultului mozaic exista interpretaru diferite ale textului Torei, interpretari care au facut posibile diferitele orientari si obiceiuri diferite evreiesti: cele mai cunoscute sunt cele sefarde si askenaze,
La mintea mea, curentul hasidic, desi cunosc prea putin din el, este cel mai apropiat in realitate de textul Torei
Numele Domnului vegheaza la respectarea unei ordini si la respectarea regulilor, poruncilor si oranduirilor date oamenilor in decursul timpului
Relatia Numelui Domnului cu oamenii nu s-a oprit la vremea lui Moshe,
Aceasta relatie a existat inainte de Avraham si va exista in veci, cata vreme vor fi oameni pe pamant
Sigur ca poporul evreu este poporul ales ca urmare a credintei lui Avraham, Itaq si Iakov
Dar asta nu ne opreste pe nici un om, din afara cultului mozaic, sa credem in Numele Domnului ziditorul cerului si al pamantului si sa incercam sa avem o relatie cu El, citind cuvantul Torei, cautand sensul acestor cuvinte si cautand sa implinim textul Torei
Numele Domnului sa fie laudat si slavit, sa aiba mila de noi si sa se indure de noi.
Vremurile sunt tulburi
Toata populatia pamantului este incercata sau stie ca va fi incercata de pandemia sars cov 2
Poate ar trebui aduse din nou jertfe
Si sa fim mai vrednici
[În creștinism, Isus este văzut ca ”Fiul lui Dumnezeu” …]
–
Da, doar că nu pare a fi şi unicul fiu al lui Dumnezeu (în percepţia mea bazată pe texte).
Iată şi de ce:
Exod 34.19 [Orice întâi născut este al Meu, chiar orice întâi născut de parte bărbătească din turmele de vaci sau de oi.] (Cornilescu).
Psalm 82, verset 6. [Eu am zis: „Sunteti dumnezei, toti sunteti fii ai Celui Preainalt.”]
[Iti spun: Lasa pe fiul Meu sa plece, ca sa-Mi slujeasca; daca nu vrei sa-l lasi sa plece, voi ucide pe fiul tau, pe intaiul tau nascut.” (Exod.4:23)]
[Plangand vin, si ii duc in mijlocul rugaciunilor lor; ii duc la rauri de apa pe un drum neted pe care nu se poticnesc. Caci Eu sunt Tatal lui Israel, si Efraim este intaiul Meu nascut.” (Ier.31:9)]
[Despre ziua aceea si despre ceasul acela, nu stie nimeni: nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal. (Mat.24:36)]
[Cat despre ziua aceea sau ceasul acela, nu stie nimeni, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal. (Marc.13:32)]
Deci:
1. La sortimentul „Fiul” avem (scriptural) ceva mai multi. Cel putin 3 nominali (Israel, Efraim, Isus).
2. Fiul (Domnul) de care se scrie în „N.T.” (este dreptul fiecăruia sa se inchine cui doreşte) difera notabil de Tatal (Dumnezeu).
Ne da de gindit multe lucruri ce era inainte de isus si dupa cum s-au format atitea religii atitea respingerii intre popoare. nimic bun ce putem crede de cartile sfinte
Și valori precum compasiunea față de cei vulnerabili, respectul față de părinți, învățători sau cei vârsnici, dreptatea și justiția, interzicerea furtului, crimei sau mărturiei mincinoase etc. – și acestea sunt incluse în ”cărțile sfinte”. Fie că vrem sau nu, societatea umană a fost profund influențată de religie și textele sfinte iar ceea ce avem astăzi este, în parte, un produs al ideilor și valorilor conținute în ele.
Dumnezeu este unul singur toti o recunosc dar păreri sunt multe mai ales că o mare parte vin de la neavizati .Legea data prin Moise a fost dată nu numai pentru evrei si pentru oamenii care au urechi si ochi la purtător. Dacă toți am respectao Domnul ar cobora pe pămînt din nou .Oricum evreii sunt singurii oameni care o tin .Creștinii consumă porc si multe alte animale necurate .
Dupa ce am citit Tora am inteles de ce evreii sunt inteligenti. In Tora e invers, cerceteaza pentru a crede.
Nu pot sa va inteleg cum puteti fi atat de ignoranti si sa va impuneti deasupra poporului Evreu , spunand ca voi ati fi crestinii si Evreii au ramas pe dinafara ! Oare nu Evreii v-au adus la Crestinism pe voi paganii (natiile) si datorita lor ati fost altoiti in acest MASLIN ! De ce va intereseaza pe voi ce va face Israel in viitor daca nu- ii iubiti, cand Israel este mostenirea Domnului si ei sufera acum pt voi ! Dealtfel voi i-ati urat dintotdeauna necunoscand Sfanta Scriptura ! Evreii sunt primii care au crezut , Evreii sunt primii care au primit Sfantul Duh , Evreii v-au adus Cuvantul Domnului …iar fara Evrei nu ar exicsta Crestinism ! De ce ? Ptca voi stati pe Maslin (Israel) si daca radacina nu va mai da mineralele necesare …
Domnule Florin G, spuneti ca fara Evrei nu ar fi existat Crestinism, dar oare religia iudaica este totalmente originala? Oare nu cumva asa zisul potop planetar este prezent si in alte scriei ne-ebraice si care preced poporul evreu. Epopea lui Ghilgames spre exemplu.
Vă răspund eu: aveți dreptate, povestea Potopului apare sub o formă sau alta și în scrieri neiudaice. Nu văd însă legătura cu subiectul de față.
Eu ii iubesc și pe evreii de lege. Fara Cristos nu ar fi fost creștinism, pina și etimologia cuvântului ne duce către aceasta. Fiecare e liber să creadă ce vrea. Nu trebuie sa ne batem pe această temă. Eu sunt evreică catolică și Îl iubesc pe Dumnezeu și pe oameni, și mai exact lupt a iubi. „Only love”, cum zicea un evreu de lege.
Eu unul n-am auzit până acum de noțiunea de ”evreică catolică”. Din câte știu eu, catolicismul este o confesiune creștină, nu iudaică.
Domnul Iisus, întemeietorul creștinismului era evreu, apostolii și primii creștini de asemenea.
Isus nu a fost întemeietorul creștinismului, ci doar figura centrală a acestuia. Creștinismul a fost întemeiat de apostoli și apoi de biserica timpurie, după moartea lui Isus, pe baza evenimentelor descrise în Evanghelii. Isus s-a născut și a murit evreu. Primii creștini au fost într-adevăr în parte evrei, deși au existat numeroși creștini timpurii și din rândul altor popoare. Oricum, indiferent de aceste idei, noțiunea de ”evreică catolică” continuă să rămână un non-sens: catolicismul este o denominație (confesiune) creștină, nu evreiască.
Este de etnie evreică și religia catolică nu poți înțelege
Cu siguranță doamna nu este de etnie evreică, și nici de religie mozaică.
La urma urmelor și Psalmii și vaccinul anti-polio (și altele) au fost descoperii ale câte unui evreu, însă folosesc și sănătății altora.
„Evreica , Catolica ” ce scrieți este un paradox !
“Evreica , Catolica ” ce scrieți este un paradox !
–
Parţial da, parţial nu:
pentru că deşi fostul Imperiu Roman, agresiv, păgân şi politeist, a demolat Templul lui David prin anii ’70 e.n. (Titus),
ca rezultat final (prin Constantin, 313 e.n.) romanii au devenit „creştini” (copii spirituali ai iudaismului monoteist),
cu închinare la acelaşi Dumnezeu (al lui Israel), chiar dacă unii (inclusiv catolicii) nu pot să I se adreseze Domnului direct ci doar prin … „mijlocitori” (sau poate „rătăcitori”).
Este clar cine pe cine a învins.
Noțiunea de ”evreu catolic” este o aberație, cam la fel cu a spune că o persoană este ”musulman neo-protestant” sau ”budist de ziua a șaptea”.
Indiferent de cine ar fi fost creștinii timpurii (deși multe surse istorice indică faptul că extrem de mulți dintre ei nu au fost evrei, ci au provenit din rândul multor alte popoare și grupuri etnice din regiune), ideea este simplă: oricine care aderă la religia creștină este creștin, indiferent de ce fusese înainte, el sau strămoșii lui. Idem și pentru convertirea la orice altă religie. Iar catolicismul este o denominație creștină și nu are nimic de-a face cu evreii, iudaismul sau religia mozaică.
Oricum, această polemică trebuie să se oprească aici. Subsolul acestui articol nu este spațiul în care ea să fie purtată, așa cum nu este nici orice alt spațiu de pe site-ul DvarTora. Vă mulțumesc.
O.K., şi eu vă mulţumesc!
Purim Sameach!
Cred ca cel mai probabil voia sa zica ca este de etnie evreiasca si urmeaza religia crestina catolica.
Ai dreptate Florian G.
Asa este, fara Israel nu l-am fi cunoscut pe Dumnezeu si Adevarul, pe care noi neamurile nu il cunoșteam.
Dumnezeul lui Israel, sa te binecuvanteze!
Toții suntem copiii Domnului, dar alegândul pe Avram care era singurul plăcut lui în acele timpuri ia jurat că o să-l înmulțească foarte, așa a fost creat Israel din cele 12 seminți al lui Avram. Asta nu înseamnă că ceilalți nu au intrare la Domnul, el iubește pe toți oameni de pe pământ, alb sau negru, credincios sau nu și îi așteaptă pe toți la pocăință cu brațele deschise.
…văzând atâtea comentarii care mai de-care mai „destepte”, înclin sa cred ca mulți dintre noi au uitat sa „traiasca” caută în fel și fel de tabloide calea mântuirii, dar în final în viața de zi-cu-zi invidiază în suflet, se gândesc la capra vecinului și pierd timpul gandindu-se la o viață mai bună și mai corecta. Acest timp și fapte, din punctul meu de vedere, sunt pierdere! Fructul mărului nu a apărut din senin!!!…Prima oară a fost celula…bla blat bla…Apoi floare și târziu a ajuns fruct perfect copt…Dacă a ajuns pana acolo și nu l-a doborât vântul și moliile. Așa ca noi ar fi bine sa ne bazam pe principiile de baza cu care ne-am născut, de regula cele 10 porunci, și sa încercăm să ne dezvoltam pe parcursul vietii.
As vrea sa citesc data viitoare comentarii Cum fiecare a făcut câte o fapta buna și a ajutat pe cineva sau a muncit cu 1% peste puterile lui în credința că în viitor acest 1% îl va ajuta sa fie mai fericit și implinit! Mulțumesc
Buna seara, eu am venit aici sa cunosc mai bine religia lui Israel. Nu am stiut ca evrei nu cred ca DOMNUL Isus Hristos…práctic sunt in soc. Sunt crestina, din mama ortodoxa si tata Adventist de ziua a saptea. Stiu ca Isus era evreu dar sunt foarte impresionata de faptul ca evrei nu cred in DOMNUL Isus. De ce? Oare pt ca evrei l au rastignit? Nu stiu, poate gresesc. Dumnezeu sa aiba grija de noi toti.
Bună seara. Nici eu nu am știut că există oameni care sunt ”șocați” că iudaismul și creștinismul (credința în Isus) sunt două lucruri complet diferite. Aveți mai sus, în articol, toate motivele pentru care este așa. Greșiți într-adevăr când susțineți că evreii l-au răstignit pe Isus – acest lucru a fost făcut de romani, nu de evrei.
Dacă nu greșesc,romanii au dat curs cererii și dorințelor marilor preoți a lui Israel.(In Varava)
Din păcate însă, greșiți.
Puteti explica in ce consta greseala?
Evreii nu aveau autoritatea legală de a condamna pe cineva la moarte sub ocupația romană. Responsabilitatea juridică pentru execuție aparține în mod clar autorităților romane, care au crucificat mii de oameni. Ideea că romanii ar fi avut nevoie de ”solicitarea” sau de ”aprobarea” evreilor (un popor cucerit) pentru a crucifica pe cineva este ridicolă.
Ciudat faptul ca Iudaismul este o religie acuzata ca ar fi cruda, brutala, cu sentinte repede la moarte, insa mai ciudat este ca religia crestina este cea care promoveaza dragostea si pacea dar a varsat atat de mult sange si a dus atat de multe razboaie in numele bisericii. Pana si in timpul Holocaustului biserica catolica a inchis ochii, defapt aproband actiunile nazistilor.
Un lucru care m-a atras spre iudaism este ca TE PROVOACA SA GANDESTI; sa nu mai ramai un IGNORANT!!!
Interesanta acuza data de Andrei vis-a-vis de pluralitate… Eu sunt Daniel, unul singur. Astazi sunt bucuros, deci sunt Bucurosul. Maine sunt trist, deci sunt Tristul. Saptamana trecuta am fost la munte, deci sunt Calatorul. Lista poate continua….dar raman acelasi Daniel, unul. Nu vreau sa ma compar cu Dumnezeu, doar El e Unul (Echad) si singura realitate absoluta. Si interesant ca dupa ce a avut loc dialogul, textul spune clar ca Dumnezeu, El singur, a Facut pe om….
Un lucru interesant spune si Eclesiastul 12:13: Sa ascultam, dar, incheierea tuturor invataturilor: teme-te de Domnul si pazeste poruncile Lui. Aceasta este DATORIA oricarui om.
Indemnul meu pentru toti cititorii este ca atunci cand au nelamuriri la ceva din Tanah(vechiul testament) sa apeleze la cei carora Dumnezeu le-a incredintat Scriptura, caci ei sunt lumina lumii.
Ar fi multe de scris inca…
O singură precizare vreau să fac… La polul opus față de complicitate sau nepăsare la Holocaust, este important să nu uităm și pe neevreii (mulți dintre ei creștini, unii chiar fețe bisericești) care în timpul Holocaustului au salvat evrei, riscându-și astfel propria viață. Mă refer aici la חסידי עומות העולם (Drepții între Popoare), recunoscuți ca eroi de Statul Israel și care merită toată lauda și considerația pentru fapta lor.
Legat de îndemnul dvs. din final, mă declar total de acord.
Trebuie sa recunosc si sa imi cer iertare, am fost prea dur. Aveti dreptate.
Nicio problemă, cu toții învățăm… 🙂 Vă mulțumesc pentru comentarii și vă doresc toate cele bune.
felicitari…ati punctul pe i…
Ai dreptate. Totusi daca catolicii au dus lupte in numele lui Isus au gresit. Au facut doar ce le-a comvenit lor. Isus indemba la pace, nu la razboi. Daca se citeste cu atentie noul testament, biserica catolica este departe de a trai invataturile lui Isus. Nu vreau sa supar pe nimeni dar asta e adevarul. Cruciatii au facut multe crime. Au omorat si arabi si evrei nevinovati. Dar asta au facut-o de capul lor, nu din porunca dumnezeiasca. Fiti sanatosi si numai bine
Dumnezeu este unul singur..Dumnezeirea s a revelat în plinătatea ei prin Isus Hristos om și Dumnezeu.. Așadar o parte din Dumnezeire (ce cuprinde Tatăl Fiul și Sf. DUH..) și anume Fiul s a dezbrăcat de slava sa și s a făcut trup a locuit și a trăit printr e evrei venit cu dragoste din dragoste și pentru dragoste nu ca să elibereze prin putere.. măreție și forta poporul ales de sub jugul dominației romane ci sa l elibereze de pacat propovăduind legea iubirii.. a răbdării a milei.. Problema este ca evreii (iudeii) așteptau un Dumnezeu puternic iar el a venit sărac.. Într o iesle sa fie serv al iubirii. al inocentei al milei . Aici ei nu au putut sa conceapă.. Cum Dumnezeu se lasă omorât?! Ei bine Da Dumnezeu le a dat o lecție.. Lecția iubirii.. A răscumpărării păcatelor nu prin jertfa animalelor ci prin jertfa de sine..a iubirii de semeni.. a sacrificării pentru celalalt din dragoste.. Aici este cheia Noului Testament.. Iubirea pentru celalalt pana la sacrificiu.. Glorie lui Dumnezeu!! Dumnezeu Domnul Isus Este Viu oameni buni și mărturie vie sunt eu ca este Viu.. Măreț sa fie El!! Vegheat așadar ca este chiar la ușa..
Articolul răspunde la toate aceste probleme. Trinitatea, întruparea, ”dezbrăcarea de slavă”, sacrificiul uman pentru răscumpărarea păcatelor etc. sunt noțiuni complet străine iudaismului și religiei mozaice. Profețiile legat de Era Mesianică continuă, din păcate, să fie nerealizate până în prezent și de aceea evreii continuă să aștepte acel moment.
Vă respect dreptul de a crede în ce doriți dvs. Vă rog însă totodată să rețineți că sunteți pe un site evreiesc, care oferă o perspectivă iudaică asupra acestor noțiuni și asupra textelor biblice. Vă rog să nu transformați această rubrică în spațiu pentru polemici sau prozelitism. Vă mulțumesc.
Religiile evoluează în funcție de progresul umanități.creștinismul o religie tinara adaptată evoluția statului trebuie studiată, înțeleasă teleporta în orizontul timpurilor Geneza sau învierea au devenit de neconceput însuși existenta creatorului prezentată ca o persoană cu puteri mistce în universul material o absurditate nevoia de minuni pentru menținerea filozofiei religioase incompetnta umanități gindirea superioară ,menține mistificarea . Unele religi accepta evolutia .Respect religia are momentan un rol benefic in existenta fizica , nevoia de schimbare a dogmelor instituției mai mult ca necesară.
Evreii nu il recunosc pe Iisus ca Messiah din acelasi motiv pentru care crestinii nu il recunosc pe Mohammed ca profet al lui Dumnezeu. Scurt si la obiect 🙂
Talmudul este Biblia evreilor??
Nu. Mai multe informații aici.
Perfect de acord ca orice om e dator,cat va fi luminat de Dumnezeu,sa caute
si sa traiasca dupa adevarul Lui.Sa facem efortul,pe cat posibil,sa renuntam la prejudecati si sa ne rugam cat mai sincer lui Dumnezeu,sa ne lumineze pe calea cea buna.Din nenorocire ,multi cauta o credinta dupa poftele lor,sau urmeaza cu nesocotinta
influentelor din afara.Insusi adevarul vietii acesteia ne arata ca,multi se inseala amarnic
alergand dupa iluzii.
Daca lumea ar lua in serios legea dragostei si a pacii,am avea cele mai multe sanse ca
orori precum holocaustul sa nu se mai repete!
Iisus Hristos a anulat vechea lege si a introdus Legea Iubirii.Dacă înainte era dinte pentru dinte,ochi pentru ochi,acesta ne a învățat să ne iubim dușmanii.În plus legea ebraică se baza mai mult pe exterior (trup),sau cel puțin așa au înțeles o evreii pe atunci ,pe când Iisus a introdus Tainele,care țin de suflet,ne a învățat să ne rugăm,Pildele au fost indrumari pentru viața.Am citit ca d-ul Traian nu l consideră descendent al lui David.Dar în Noul Testament este specificat că și Maica Domnului cât și Iosif erau descendenți al lui David.Am spus aceste lucruri,desi nimeni nu poate deține adevărul absolut,o certitudine asupra realității,pentru ca m-am simțit trista când mi am văzut atacată religia de d ul Traian.Probabil așa aș fi făcut și eu,dacă as fi fost evreu.Însă în lume este ceva cert?Tot ce putem face este să credem,sa învățăm,să citim,să parcurgem un drum al spiritualității.
Îmi răspund singura deoarece sunt stupefiată de afirmațiile mele.Tot ce trebuie sa știm este ca toate religiile sunt bune si toate reprezintă indrumari spre a ajunge la desăvârșire.Tot ce trebuie este să le ascultam!Dacă spunem doar vorbe degeaba,,,credință fără fapte moartă este”.Așadar ,sub impulsul faptului că ne a fost contrazisă religia,am fost motivata,precum sunt sigură că mulți alții au facut-o,să mi-o apar.Ei bine încetați cu cearta,căci aceasta duce doar la destrămare,ca povestea turnului Babel. Debea am început liceul si am intrat pe site pentru un proiect la istorie despre evrei.Ce popor fascinant,ca toate de altfel.Deci să luptăm nu pentru a ne convinge semenii să adere la credinta noastră(lucru pe care îl fac Iahovistii din plin),ci să reușim să ne mântuim prin credinta noastră.A fost o simplă remarcă,pe lângă subiect.Este un site fascinant,cu dezbateri interesante.Va multumesc!
Porunca Întâi, din cadrul Celor Zece Porunci, spune clar că: să nu avem alt Dumnezeu decât (doar) pe Dumnezeu (Tatăl)! Trinitatea Creștină încalcă Porunca Întâi, din cadrul Celor Zece Porunci Biblice! Asta înseamnă că EU mă rog doar la Dumnezeu (Tatăl) NU și la Fiul sau Sfântul Duh! Ca să nu mai vorbim despre Fecioara Maria, mama lui Isus Cristos!
Mare adevar graiesti !
Cred ca fiecare om este dator sa caute adevărul care a fost alterat de-a lungul timpului, dar dacă citești îți dai seama repede că cele mai mari religi actuale se trag din una, pe care fiecare a alterato asa cum au dorit. Ce a rămas din cuvântul Domnului doar el știe și doar el ne poate lumina pe fiecare în parte, înțelepciunea nu a dat-o oricui.
budismul, creștinismul și islamul sunt religii misionare, iudaismul nu este o religie misionară.
Povestea este foarte, foarte lungă dar sintetizând trebuie spus că In mod paradoxal, religia crestină nu este o creație a lui Isus Hristos, numai subiectul este Isus Hristos, creatorii acestei religii (monoteiste !?) sunt: evreul Saul – Pavel , cel care transmite ”neamurilor” (grecilor si romanilor) mesajul lui Isus, trezind mânia episcopului Ierusalimului din acea vreme, Iacob Fratele Domnului (adică fratelui lui Isus) si impăratul roman Constantin cel Mare, care ii obligă in anul 324 pe episcopii crestini strânsi la Niceea să elaboreze doctrina crestină. Cine caută cunoasterea si vrea să inteleagă religia crestină trebuie doar să bată pe Google ”Primul sinod ecumenic de la Niceea”.
Deoarece noul testament a fost scris de greci. Grecii incercau sa distruga biblia vazand ca, credinta uneste oamenii, deoarcee nu au reusit sa distruga crestinismul si biblia se crede ca au creat noul testament modificand anumite aspecte ale bibliei. Da aceea Evreii nu cred in isus, dar daca citesti biblia atat vechiul cat si noul se imbina foarte bine ca si cum ar fii scrisa de acelasi om dintr’o bucata. Acum… fiecare crede ce vrea.
Buna tuturor. La „facerea” in original scrie „Bereshit bara Elohim”, Elohim – unul din numele cu care este numit Dumnezeu, este la plural, fiindca evreii de atunci (nu stiu acum) aveau singular, dual, si plural (plural – adica mai mult de 3). Oare nu ne spune chiar de acolo ca Dumnezeu e o fiinta in trei persoane? si mai intilnim la izgonirea a lui Adam si a Evei din rai, repet din original nu din traduceri, „omul a cunoscut binele si raul precum sau ca si NOI” iarasi la plural. Sectantii spun ca Dumnezeu se adreseaza ingerilor (care de fapt sunt creaturi limitate si nu puteau sa fie comparate sau sa vorbeasca cu Dumnezeu la acelasi nivel). Mie mii interesanta parerea Dvs. Multumesc
1. Numele Elohim nu apare doar în Geneza, ci și în sute (mii?) de alte locuri în Biblie. O interpretare corectă și onestă trebuie să țină cont de TOATE aceste apariții, și nu doar de 1-2 paragrafe ”convenabile”… Oricum, în tradiția iudaică, numele Elohim (într-adevăr, cu formă de plural) este asociat cu atributul justiției divine și cu noțiunea de Forță a Forțelor (în culturile antice, particula ”el” înseamnă de fapt ”forță [a naturii]”). În unele cazuri, cum este spre exemplu cel din Geneza 6:4 sau Exodul 21:6, ”elohim” poate însemna și ”judecători”.
2. Nu doar ”sectanții” oferă interpretarea că în Geneza Dumnezeu S-a sfătuit cu îngerii înainte de a crea omul. Și Midrașul (colecție de comentarii exegetice rabinice) și Talmudul oferă aceeași explicație. Alte explicații oferite în tradiția iudaică sunt că Dumnezeu a dialogat cu restul creației (în care urma să îl integreze pe om, ca încoronare a acesteia), sau că – într-adevăr – S-a sfătuit cu Sine Însuși, folosind pluralul majestății (adică o sintagmă similară cu: ”noi, regele”).
3. După cum am indicat și în alte materiale, ideea de trinitate este complet străină iudaismului, religiei și spiritualității iudaice.
Cine sunt elohimii și cum de sunt roti dumnezei? Psalmul 82
Iată răspunsul: https://www.dvartora.ro/ce-inseamna-elohim/
Eu cred ca este important sa avem libertatea de a crede in D-zeu fiecare asa cum a fost crescut si educat sau asa cum ne indeamna constiinta fara a critica pe cei ce cred in mod diferit fara sa ne credem superiori sau sa incercam cu disperare sa-i convingem si pe altii sa creada la fel ca noi. Toate disputele astea mai mult dau mai putin pasnice nu duc la nimic bun. Crestini, evrei, musulmani sau de orice alta religie suntem creati si iubiti de acelasi D-zeu la care ne inchinam si ne rugam fiecare in felul nostru. D-zeu a porun cit sa ne iubim cum ne iubeste El pe noi. Legea asta e cea mai importanta si ar trebui sa o respectam toti indiferent de religia pe care o avem.
Perfect de acord și vă mulțumesc mult pentru comentariu!
Si eu confirm cele spuse de Tania. Pentru mine insa ramane totusi o mare enigma si anume aceea ca: Aparitia lui Isus se petrece chiar pe teritoriul si identitatea de bastina a evreilor. Nasterea,minunile facute,crucificarea,invierea etc se petrec in „apropierea „reala de langa evrei. Cum poti tu sa negi toate aceste intamplari…doar ca sa nu te abati de la doctrina ta ???
Cred că v-ați putea elucida singur enigma dacă ați citi mai atent îndeosebi punctul 7 din articol…
Și în plus, eu nu prea înțeleg: faptul că un evreu s-a născut în acea perioadă și zonă geografică și a fost ulterior crucificat de către romani (o pedeapsă de altfel chiar foarte des întâlnită în acele vremuri) demonstrează că respectivul ar fi Mesia?!?
Buna ziua,
Cred ca Domnul Rabin v-a explicat clar si concis ceea ce ati dorit sa stiti,as vrea sa adaug doar un lucru,cand Dumnezeu a creat omul i-a dat libera vointa,ne-a dat dreptul si posibilitatea de a ne alege calea pe care dorim sa o urmam,depinde de noi sa fim mai buni si sa facem in acest mod o lume mai buna,nu avem dreptul sa cerem altor persoane sa se schimbe sau sa accepte ceva in care nu cred,fiecare este raspunzator pentru propriile fapte si alegeri.
Dati prea multa importanta cuvantului „ales” Dl Cosmin,evreii trebuie sa fie cu mult mai piosi si sa respecte 613 porunci pe cand celorlalti li se cer doar 7 pentru a avea acelasi statut.
Dumneavoastra nu vi se cere sa acceptati ceva ce vine impotriva invataturilor din Biblie asa ca nu cereti poporului evreu sa accepte ceva ce vine impotriva Torei primita de la Dumnezeu.
nu sunt deacord cu ideea conform careia fiecare are dreptul sa creada in ceea ce doreste pentru ca credintele acestea irationale ale celor din jur fac viata un chin si a celor care vor sa traiasca bine aici si acum nu pe lumea cealalta. asa ca pentru ca evreilor sa le fie bine aici si acum sunt importante credintele marii majoritati. dovada sunt progromurile, prigoanele, holocaustul care s-au facut tot datorita credintelor majoritatii. cel putin cele 7 legi noahice trebuie respectate insa de-a lungul timpului cand s-au respectat????????? CAND????? NICIODATA! SI NICI ACUM IN PREZENT ELE NU SUNT RESPECTATE. ASA CA MIE NU-MI ESTE TOTUNA IN CEEA CE CRED CEILALTI.
Personal consider libertatea de conștiință și credință ca o valoare demnă de a fi prezervată și promovată. Desigur însă, ea este îngrădită – aidoma practic tuturor libertăților individuale – de moralitate, bun simț, legalitate și de libertățile celorlalți. Fără îndoială că libertatea religioasă nu trebuie înțeleasă ca incluzând libertatea de a face rău altcuiva sau de a prigoni pe alții pentru că simt, gândesc sau cred altfel.
Sunt perfect de acord că dacă mai mulți oameni ar respecta Legile Noahice – în esență un minim de moralitate și umanitate – lumea ar fi mult mai bună.
Cer scuze tuturor …ca inrtu si eu ..ca musca-n lapte…
Dar la atitea religii…daca le compari pe toate ….nu mai stii in ce sa crezi…
Cel putin eu ma simt derutat ….
Buna ziua, Adrian.
Nu trebuie să te simți derutat.
Cercetează cu sinceritate care este credința Avrahaamica; vei descoperii o credință aparte de ce este astăzi prin așa numitele „religii”; anume, că toate familiile pământului vor fii altoite in sămânța lui Avrahaam.
Salut, NU trebuie sa te simti derutat, daca vrei crezi daca nu, nu! Daca exista DUMNEZEU, sau nu, asta NU poate nimeni sa stie 100% , daca vrei crezi daca nu, nu 😉 Nici daca Iisus a fost fiul lui Dumnezeu, nu stim noi, poate cei de acum +2000 ani au stiut sau poate nu. Daca tu simti ca exista acolo ,,undeva,, o energie, si tu o Numesti DUMNEZEU si te ajuta sau daca nu simti si nu te ajuta e EXACT alegerea ta! e FOARTE FOARTE GREU SA ZICI DA EXISTA, NU, NU EXISTA! FIECARE E LIBER SA FACA CUM VREA SI CUM SIMTE, 😉 va salut pe toti CU RESPECT!
Mi se pare EXTRAORDINAR de clar şi frumos articolul dvs.
Am dat peste el, cautînd semnificaţia reală, scurtă şi concisă a sacrificării mielului pascal. Cred ca am descoperit-o citind , dar nu sunt sigură daca am concentrat-o corect: tradiţia vine din salvarea vieţii copiilor evrei în noaptea de dinainte de exod, prin sacrificarea mieilor si ungerea uşilor cu sîngele lor nevinovat.
Cu respect.
Aveți cuvântul meu ca nu înțeleg aceste porniri împotriva invataturilor din Noul Testament. Sunt vorbe înțelepte ce te îndeamnă doar la bine, și te ajuta sa înțelegi mai bine ca degeaba vei avea credința, dacă faptele tale nu sunt pe măsura. Isus te îndeamnă sa-ți ajuți aproapele și sa nu lași de izbeliște pe cel sărman. Dar poate ca este mai confortabil sa te rezumi doar la rugăciune. Si tot el ne îndeamnă sa respectam Legea, spunând ca este imposibil ca aceasta sa se schimbe.
In legătura cu punctul 4. Credeți ca evreii ar fi avut vreodată dorința sa-si împărtășească credințele și altora pentru a se ajunge la recunoașterea universala a lui Dumnezeu? Daca ei sunt poporul ales, alții nu merita slava lui Dumnezeu? Părerea mea este ca fără venirea lui Isus, evreii ar fi fost înconjurați de păgâni, care i-ar fi asuprit pana la urma. Iar daca ne raportam la prezent, cat se bat religiile intre ele având la baza mai mult legile date de oameni, decat cele date de Dumnezeu, o sa ajungem sa vorbim de un număr tot mai mare de oameni atei sau falși credincioși, ce vor reprezenta eșecul celor care trebuiau sa-i arate si nărodului calea spre Dumnezeu.
Unde sunt acele acele ”porniri” la care faceți referire? Dacă evreii au ales și aleg în continuare să își păstreze credința strămoșească înseamnă că au ”porniri împotriva învățăturilor Noului Testament”?!? Dacă dvs. spre exemplu alegeți să rămâneți în țara sau orașul în care v-ați născut, asta înseamnă că aveți ”porniri” împotriva celorlalte țări/orașe?!!
Și apropo: multe din învățăturile atribuite de Noul Testament lui Isus se regăsesc în paginile Tanah-ului (Bibliei Ebraice), adică au fost menționate și încorporate în cultura, tradiția și religia mozaică cu mult înainte de momentul Isus. Și aici le includ și pe cele care propovăduiesc respectarea legii (mozaice), ajutarea aproapelui și grija față de sărman, la care faceți dvs. referire. A se vedea spre exemplu Leviticul 19:9-18.
Legat de relația neevreilor cu Dumnezeu – Spre deosebire de creștinism (care condiționează ”salvarea” de credința în Isus), iudaismul afirmă că orice neevreu care respectă Cele Șapte Legi Noahice își îndeplinește obligația trasată de Dumnezeu și, în consecință, are parte de o relație excelentă cu Dumnezeu. Altfel spus, salvarea în iudaism nu este condiționată de aderarea/convertirea la credința iudaică, ci doar de acceptarea lui Dumnezeu și de instaurarea – la nivel individual și social – a unor minime balize de moralitate și justiție.
Legat de ultimul paragraf – Da, cred că evreii au avut și au în continuare dorința de a inspira alte popoare pe calea spiritualității și (re)cunoașterii lui Dumnezeu. Iar acest ideal nu a rămas doar la stadiul de simplă dorință, ci el s-a și concretizat într-o bună măsură! O simplă dovadă în acest sens este și faptul că două din marile religii monoteiste, respectiv creștinismul și islamul, cu miliarde de adepți, își au sursele exact în iudaism și în scrierile sfinte oferite omenirii de către Dumnezeu prin intermediul iudaismului. 🙂
Bine spus COSMIN! Respect . Chiar asa si este . Mā încāpātânez sā cred cā religia crestinā este cea dreaptā ,sunt crestinā mor crestinā si asa simte sufletul meu ,cum cā acesta este adevārul .Totodatā citesc mult ,informația înseamnā putere,chiar dacā poate e pācat ,,crede si nu cerceta”citesc si mā fascineazā a cunoaște si alte popoare,culturi,religii DAR niciodatā nu m-am îndoit de credinta mea si sunt suficient de stāpânā pe mine spiritual încât nimic nu mā poate clinti din crezul meu
Vă respect în totalitate convingerile și credința, așa cum le respect fiecărui om.
Ceea ce trebuie însă reținut este că site-ul DvarTora NU este un site de religie comparată sau discuții libere pe tema ”care religie este cea adevărată / bună / corectă”. Oricum nu cred că astfel de discuții au sens, deoarece credința este un mecanism intern pe care fiecare îl alege, cultivă și simte aparte, în funcție de tradiția în care s-a născut și a crescut, de anturaj, de experiențele pe care le-a avut, de propriul suflet, propria conștiință etc.
Oricum, reamintesc că site-ul DvarTora este un site despre evrei, iudaism și religia mozaică și ca atare el prezintă un punct de vedere iudaic. Rugămintea mea este ca el să fie luat ca atare și nu ca o încercare de a ”demonstra” ceva sau o rampă de lansare pentru polemici inutile.
Nu scrie nicaieri in Biblie „crede si nu cerceta”. E doar o inventie a vechii inchizitii, pt ca crestinii de atunci sa nu isi bage nasul in ceea ce faceau eu.
Buna ziua.Pe zi ce trece raman tot mai surprins,atat de intrebaile crestinilor cat si de comportamentul lor.Cu voia Preabunului Dumnezeu,si eu m-am nascut cre(s)tin,nu sunt tocmai tanar dar nici nespus de batran,nu sunt nici prea inteligent dar nici atat de limitat incat sa nu pot face diferenta intre lumina si intuneric.Adevarul* nu poate fi impartit in mai multe adevaruri..parerea mea,ase ca,cine va citi cu mare atentie povestea regelui kazar,va pricepe cum sta treaba cu Adevarul*.”Drumul pe care alegi sa mergi pe acel drum vei fi condus!”Si sa nu uitam ca*Nimic nu se petrece la voia intamplarii!La Deuteronom 13,se vorbeste mai mult decat clar despre iisus si cei ca el..la Deuteronom 4 versetul 2 si 39_iar la capitolul 34 versetul 10,11,12,se vorbeste mai mult decat clar,cum se spune negru pe alb.La Ieremia 17 versetul 5;”Asa vorbeste Domnul:blestemat sa fie omul care se increde in om,care se sprijineste pe un muritor si isi abate inima de la Domnul”.Mult mai mult de atat,ideologia cre(s)tina spune ca iisus este din samanta regelui David,atunci ar fi trebuit ca Iosef sa se fi impreunat cu Maria,ca altfel nu se poate spune ca iisus este din samanta lui David..etc.etc.Cate si mai cate astfel de exemple ar putea fi aduse..Sa nu uitam cuvintele celui mai Intelept om al tuturor timpurilor,regele Solomon fiul lui David__”Planurile pe care le face inima atarna de om,dar raspunsul pe care-l da gura vine de la Domnul”(Pildele16;1).Itro a cautat adevarul cu tot dinadinsul,si l-a gasit,tot la fel il va gasii oricine il cauta cu toata fiinta lui.Va multumesc din toata inima domnul meu Rabin.Numai bine si pacea fie peste tot poporulul lui Israel.
La evrei, nationalitatea se preia pe linie materna si nu pe a tatalui.