De ce oamenii care sunt amintiti in Biblie traiau cu sutele de ani?

Toate exemplele de personaje biblice cu longevitate considerata, dupa standardele actuale, „nenaturala” apar in Cartea Genezei, mai exact in capitolele care preced Potopul. Dintre aceste personaje, cel mai longeviv a fost Metushelah (Matusalem), care a trait pana la 969 de ani. Mai multe explicatii au fost avansate, din diverse perspective, pentru a explica aceasta longevitate:

(1) Explicatia traditionala iudaica: Inainte de Potop, oamenii erau intr-o relatie mai apropiata cu Dumnezeu, fiind mai aproape de Creatie. In versetul 6:3 din Geneza, chiar inaintea povestii lui Noah (Noe) care prefigureaza Potopul, Dumnezeu spune: „Spiritul Meu nu va mai salaslui in om atat de mult, pentru ca el nu este decat carne; zilele lui vor fi o suta douazeci de ani.” Prin acest verset, Dumnezeu practic limiteaza viata omului la 120 de ani, iar exemplele de personaje mai longevive care apar in Tora dupa aceasta sunt doar exceptii legate de merite deosebite.

(2) Explicatia traducerii eronate: „Anii” din acele vremuri nu erau neaparat ani, ci alte perioade de timp, mai scurte, care au fost numite „ani” de catre Tora, din motive necunoscute.

(3) Explicatia conditiilor meteorologice: Inainte de Potop, conditiile meteorologici si de mediu de pe Pamant erau diferite si faceau posibila o viata mai lunga. Aceasta explicatie a fost avansata de catre Institutul pentru Studiul Creatiei, infiintat in 1970 in San Diego, California. Ea a fost contestata ulterior de catre comunitatea stiintifica internationala.

(4) Explicatia genetica: O mutatie genetica a cauzat „pierderea” informatiei genetice care permitea oamenilor sa traiasca pana la varste atat de inaintate.

Doresc sa mentionez ca dintre toate cele patru explicatii prezentate, numai prima este imbratisata de catre iudaism, celelalte fiind practic ipoteze care, desi se pretind stiintifice, nu reusesc sa isi dovedeasca veridicitatea (asa cum ar fi normal in cazul unei ipoteze stiintifice). Prima ipoteza, pe care personal o accept si eu, nu se pretinde o explicatie stiintifica, ci una legata de traditie, religie si credinta, nefiind astfel necesara o demostratie stiintifica pentru a o sustine.

Share This
Sari la conținut