INTREBARE:
De ce stau femeile pe jos un numar de zile dupa decesul unei persoane din familie? La evrei exista notiunea de pomana?

RASPUNS:
Acest numar de zile este sapte, iar ritualul in cauza se numeste shiva (in ebraica sapte). El este prescris pentru toate rudele de gradul intai ale celui decedat (nu numai pentru femei). Originea ritualului este relativ incerta, legile sale exacte fiind instituite rabinic pe baza a doua episoade biblice: povestea lui Iaacov, in care Iosef tine „in cinstea tatalui sau un bocet de sapte zile” (Geneza 50:10) si povestea lui Iov, interpretata exegetic, si din care deriva multe obiceiuri legate de doliu (Iov 20:22).

Aceasta perioada de shiva este prima de doliu propriu-zis (mai exista si perioada de aninut, de la deces la inmormantare, in care o persoana in doliu este scutita de a indeplini poruncile pozitive ale Torei). In timpul shivei, o persoana aflata in doliu sta pe jos, mananca pe jos, nu se tunde si nu se barbiereste, nu asculta muzica si nu participa la activitati agreabile. De obicei, mesele servite in aceasta perioada sunt gatite de prieteni, care preiau o parte din sarcinile gospodaresti ale persoanei aflate in doliu. Perioada de doliu este suspendata de Shabat si se anuleaza daca este intrerupta de una din sarbatorile biblice (Pesah, Shavuot, Sucot, Rosh Hashana, Iom Kipur). Daca decesul survine intr-o zi de sarbatoare sau in Hol Hamoed (zilele intermediare, de semi-sarbatoare, de Pesah sau Sucot), saptamana de doliu este amanata pana dupa sarbatoare.

Un motiv pentru aceste obiceiuri de doliu este acela ca iudaismul incearca sa combata fenomenul psihologic de negare a realitatii, adesea prezent dupa un eveniment tragic. Astfel, evreii fac tot posibilul ca persoana care a pierdut pe cineva sa constientizeze cat mai rapid acest lucru, pentru a preveni grave probleme de ordin psihologic ulterioare. Motivul exact pentru instituirea fiecaruia din aceste obiceiuri (in detrimentul unor posibile altele) nu este cunoscut, ele fiind insa inglobate in cultura iudaica, in ritualul evreiesc.

O a doua perioada de doliu este shloshim, care dureaza 30 de zile de la deces si in care restrictiile de doliu sunt intrucatva relaxate. Pentru rudele de gradul intai, se tine o a treia perioada de doliu, care dureaza un an, in care, spre exemplu, nu este permisa casatoria si participarea la evenimente vesele.

La evrei exista un ritual similar celui de pomana, dar care se indeplineste numai la sfarsitul perioadei de shloshim si in fiecare an, la jahrzeit (iartzait) – ziua comemorarii mortii. Acest obicei presupune o tratatie oferita la sinagoga, constand de obicei intr-o prajitura sau o bucata de chec, insotita de un paharel de bautura alcoolica. Masa efectiva sau impartirea de produse alimentare si obiecte la vecini si prieteni nu este practicata la evrei.

Pentru o analiza mai atenta a ritualurilor de inmormantare recomand si site-ul http://www.jen.ro (sectiunea Ciclul de viata iudaic), care contine informatii mai detaliate.

Share This
Sari la conținut