În Exodul 12:44 ni se poruncește ca nici un străin să nu mănânce din Paștele Domnului. Dacă vine un neevreu la Seder, îl așezam la masă, ori ba?

Da, îl așezăm la masă!

Porunca la care va referiți apare în Exodul 12:43-45: „Aceasta este porunca referitoare la sacrificiul de Pesah: nici un ben nehar să nu mănânce din el. Orice sclav care a fost cumpărat cu bani, să îl circumcizi și apoi poate să mănânce. Un străin sau un lucrător angajat să nu mănânce din el.”

Conform elucidării lui Rași, termenul ben nehar se referă la două categorii de persoane:

  • un evreu care încalcă în mod voit precepte fundamentale ale iudaismului (ex: venerează idoli, încalcă Șabatul sau neagă validitatea poruncilor Torei
  • un neevreu

Aceste două categorii de persoane nu aveau voie să mănânce din jertfa de Pesah.

Însă porunca Torei din Exodul 12:43-45 nu se referă la Seder, masa tradițională de Pesah. Ea se referă strict la consumarea sacrificiului de Pesah (Korban Pesah), acel miel (sau ied) care era sacrificat pe data de 14 Nisan. Odată cu Distrugerea Templului din Ierusalim, toate ritualurile sacrificiale au fost suspendate, inclusiv acela de Korban Pesah.

Sederul de Pesah pe care îl celebrăm astăzi este doar o amintire a ritualurilor de Pesah care se desfășurau în Templu. El constituie totodată o ocazie de a îndeplini alte porunci referitoare la sărbătoarea de Pesah, cum ar fi cea de a povesti copiilor despre miracolele pe care Dumnezeu le-a făcut pentru poporul evreu în timpul exodului din Egipt. Pe platoul de Seder avem astazi zroa (bucățica de carne friptă) care ne aduce aminte de Korban Pesah și care nu se consumă deloc în cadrul ritualului.

Share This
Sari la conținut