Am trimis săptămâna aceasta un email unui prieten din Israel, un om extraordinar, profund atașat de evrei, de lumea evreiască în general. Îl cunosc de foarte mulți ani și – deși viața ne-a despărțit vreme îndelungată – continui să am un profund respect și admirație pentru el și pentru tot ce a făcut spre binele altora.

În urma ticălosului atac terorist din 7 octombrie, acest om a pierdut doi membri de familie, doi tineri care aveau toată viața înainte, dar care au căzut eroic la datorie pentru apărarea Israelului și a semenilor lor. I-am trimis atunci un mesaj de condoleanțe, dar am simțit nevoia să revin și astăzi cu o simplă vorbă de חיזוק (hizuk), de întărire sufletească. Am vrut doar să-i spun că sunt cu sufletul alături de el și familia lui, alături de toți cei care sunt încă ostatici în Gaza, alături de Israel și de toată suferința care există acolo.

Mi-a mulțumit pentru gândurile și cuvintele frumoase și apoi mi-a spus: ”Ține minte un verset din Haftara pe care o vom citi în acest Șabat: 

איש את רעהו יעזור ולאחיו יאמר חזק – ”Un om își ajută seamănul și fratelui său îi spune: Fii tare! – Isaia 41:6

În contextul Haftarei, acest verset este înțeles de unii comentatori în sens negativ, ca un îndemn pe care idolatrii și-l adresează unul altuia de a continua să venereze idoli, în ciuda faptului că intervenția acestora în viața omului este nulă, iar atașamentul omului față de ei este dăunător din punct de vedere moral și spiritual.

Dar sensul simplu al versetului este unul de încurajare, de întărire, de sprijin. Este un mesaj de omenie, de solidaritate, de înțelegere și empatie. Este un mesaj pe care orice om îl poate primi. Și este totodată și un mesaj pe care orice om îl poate adresa celui de lângă el, ”frate” și ”seamăn” deopotrivă.

חזק (hazak) – ”Fii tare!” Adu-ți aminte că deși lumea este uneori rea și nemiloasă, deși există dușmani care îți vor răul, există și prieteni care te înțeleg și te respectă, care simt și ei ce simți tu, și care te încurajează să rămâi în picioare.

חזק (hazak) – ”Fii tare!” este îndemnul pe care ni-l adresăm unii altora atunci când încheiem citirea unei cărți din cele cinci ale Torei, precum și de Simhat Tora, când terminăm și reîncepem citirea Torei, este acel îndemn prin care ne declarăm dragostea eternă față de cuvântul lui Dumnezeu.

חזק (hazak) – ”Fii tare!” este un cuvânt care apare de multe ori în textul biblic, în Tora și în haftarot deopotrivă.

Însă hazak nu înseamnă în iudaism doar forță spirituală și îmbărbătare. Hazak înseamnă și curaj, putere, determinare, precum și multe alte lucruri.

Pe 7 octombrie, Rachel Edri (65 de ani) din Ofakim, unul din orașele din Israel atacate de teroriști, a devenit cea mai nouă eroină a poporului evreu. Timp de aproape 20 ore, această femeie i-a hrănit și a făcut conversație cu teroriștii de la Hamas care îi invadaseră casa, care au bătut-o și au amenințat-o în mai multe rânduri cu moartea. ”I-am spus [unuia dintre teroriști]: Eu sunt ca mama ta. O să te ajut, o să am grijă de tine. De ce ai nevoie?”, a povestit ea agenției de știri Ynet. Iar după ce unul dintre teroriști a lovit-o peste față cu patul puștii, Rachel Edri a încercat să-l calmeze. I-a servit pe teroriști cu ananas, ceai și prăjituri marocane făcute chiar de ea. Le-a cântat cântece în arabă, iar ei au răspuns cu cântece în ebraică. Le-a oferit Cola Zero, iar când i-au spus că preferă Cola normală, le-a adus. A făcut conversație cu niște ucigași timp de aproape 20 de ore, sub amenințarea armelor, până când forțele israeliene au reușit să se replieze și să o salveze de la moarte. (sursa: APNews)

Rachel Edri a arătat lumii întregi ce înseamnă חזק (hazak) – ce înseamnă să fii tare.

Așa a făcut alaltăieri și Yocheved Lifshitz (85 de ani), care atunci când a fost eliberată de Hamas și predată Crucii Roșii, s-a întors, i-a întins mâna teroristului Hamas care o ținuse ostatică și i-a spus simplu: ”Șalom”, îți doresc să ai parte de pace. (sursa: NBCNews)

Yocheved Lifshitz a arătat lumii întregi ce înseamnă חזק (hazak) – ce înseamnă să fii tare.

Așa a făcut și o femeie israeliană anonimă care a trimis un pachet cu alimente soldaților aflați pe front și care – cu umor menit a aduce un zâmbet pe buzele unor oameni care își pun viața în pericol pentru apărarea ei și a întregului Israel – a adăugat la acel pachet următoarea notă scrisă de mână: ”Dragi soldați, vă rog să rămâneți în viață. Sunt nemăritată și am nevoie să am de unde alege…” (sursa: National Post)

Acea femeie a arătat lumii întregi ce înseamnă חזק (hazak) – ce înseamnă să fii tare.

În iudaism, hazak nu este doar tărie în fața suferinței. Nu este doar îmbărbătare pentru cei care plâng. Nu este doar eroism și vitejie. Hazak înseamnă și omenie, curaj, tărie de caracter, forță morală, putere și empatie.

În povestea Exodului, mâna lui Dumnezeu asupra Egiptului apare descrisă ca יד חזקה (iad hazaka) – ”mână puternică” (Exodul 13:9). Îndemnul lui Moșe pentru Ioșua atunci când i-a predat ștafeta de conducător al evreilor vorbește de חזק ואמץ (hazak veemaț) – ”Fii tare și curajos” (Ioșua 1:6, 1:7, 1:9, 1:16). În descrierea încăpățânării Faraonului de a nu-i elibera pe evrei din robie, Tora ne vorbește despre יחזק לב פרעה (iehazek lev Paro) – ”inima lui Faraon s-a întărit” (Exodul 8:15 ș.a.). Același cuvânt apare și în Geneza 19:16, când îngerii lui Dumnezeu îi prind strâns de mână pe Lot pentru a-l scoate din Sodoma. Și în îndemnul lui Moșe către iscoadele trimise în Canaan, de a se întări și a-și face curaj în misiunea lor (Numeri 13:16). Și în multe alte contexte în textul biblic…

Hazak este un ingredient de bază al sufletului evreiesc, o forță călăuzitoare a poporului evreu peste generații. Și așa cum ne spune chiar Isaia în finalul haftarei din această săptămână, hazak este și o manifestare a Providenței Divine asupra lui Israel: ”Nu te teme, Iacove cel slab ca un vierme, popor al lui Israel, căci Eu voi fi ajutorul tău – rostirea Domnului – și mântuitorul tău, Sfântul lui Israel” (Isaia 41:14). Hazak este forța lui Dumnezeu în sprijinul poporul Său, forță care învinge orice teamă. 

Dar avem nevoie de חיזוק (hizuk), de încurajare, tărie și putere, și de la cei din jurul nostru. Avem nevoie să auzim o vorbă bună, să primim o privire de încurajare, o strângere de mână, un thumbs-up. Avem nevoie să auzim și avem nevoie să rostim chiar, noi înșine, unul către celălalt: חזק (hazak) – ”Fii tare!”

Spuneți așadar un hazak”, o simplă vorbă de încurajare, unui cunoscut! Faceți un gest de sprijin, un gest de omenie, arătați empatie și tărie de caracter! Arătați că vă pasă! Adăugați un dram de bine la lumea aceasta în tumult și suferință! Și fie ca și Bunul Dumnezeu să răspundă tuturor rugăciunilor noastre, de tărie și mângâiere, de curmare a răului și durerii, de vindecare și reîntoarcere a tuturor celor aflați la strâmtoare la o viață liniștită, o viață cu pace, zâmbet și înțelegere între oameni!

Șabat Șalom! Hazak!

Share This
Sari la conținut