INTREBARE:
Manuscrisele de la Marea Moarta sunt manuscrise care prezinta o comunitate iudaica sau o comunitate precrestina? As vrea mai multe detalii despre ele. Multumesc.

RASPUNS:
Manuscrisele de la Marea Moarta au fost descoperite in pesteri de langa Wadi Qumran (pe malul nord-vestic al Marii Moarte), la inceputul anului 1947 de catre un pastor arab pe nume Mohamed Ahmed el-Hamed. Istoria lor este complicata, iar evenimentele legate de descoperirea lor (mai ales cele de dinainte de documentarea istorica a evenimentului) nu sunt pe deplin clare. Ceea ce se stie cu certitudine este ca la data de 21 februarie 1948, dr. John C. Trevor, de la Scoala Americana de Cercetari Orientale a fotografiat manuscrisele. In timp, acest fotografii s-au conservat chiar mai bine decat manuscrisele insele, care au fost supuse degradarii odata scoase la lumina zilei.

Privitor la originea istorica a acestor manuscrise, mai multe teorii au fost avansate, tinandu-se seama si de data estimata a scrierilor, care variaza, in functie de manuscris, de la mijlocul secolului al 2-lea i.e.a. si pana in primul secol e.a. Aproximativ 80% din manuscrise au fost redactate in ebraica biblica, ele continand texte biblice precum Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul, Habacuc, Isaia, Ieremia, Iov, Samuel, dar si texte apocrife precum Cartea Jubileelor si Cartea lui Enoh.

Pana in anul 1990, teoria aproape universal acceptata era ca Manuscrisele de la Marea Moarta apartineau unei secte iudaice numite esenieni, secta care a trait la Qumran in perioada precrestina si in primul secol al erei actuale (aprox. anul 66 e.a.), fiind ulterior distrusa de catre armatele romane. Dupa anul 1990, comunitatea stiintifica internationala a inceput sa incline catre o variatiune a acestei teorii esenieni, asa numita teorie a gruparii comunitare Qumran, care era probabil o grupare iudaica saducee (alcatuita din preotii Templului din Ierusalim). Alte variante sustin ca manuscrisele provin din Biblioteca Templului sau din alte biblioteci din Ierusalim. Exista si o teorie care sustine ca manuscrisele apartineau unei secte crestine timpurii.

La ora actuala, teoria cea mai populara in lumea stiintifica ramane teoria sectei eseniene. In paranteza fie spus, exista si voci care afirma ca Isus si crestinismul si-au avut inceputurile in sanul comunitatii eseniene.

Pentru mai multe informatii referitoare la subiect, va recomand si articolul (in limba engleza) disponibil in cadrul Enciclopediei Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_sea_scrolls).

Share This
Sari la conținut