Am intalnit in Oradea un grup de evrei care se numesc mesianici. Tin obiceiurile evreiesti dar cred ca Isus este Mesia. In opinia dumneavoastra sunt acestia evrei?

In primul rand, va recomand sa consultati rubricile legate de mesianismul iudaic, prezente pe site.

Problema apartenentei la iudaism a celor despre care vorbiti nu este una simpla. Ca un prim aspect, halaha (legea mozaica) recunoaste ca fiind evrei persoane cu descendenta evreiasca pe linie materna (care au mama evreica). In cadrul iudaismului reformat, unele comunitati recunosc si descendenta patriliniara (pe linie paterna). Ca o regula generala, o persoana care este evreu conform legii mozaice ramane evreu, indiferent de modul in care se comporta. Spre exemplu, un evreu care se inchina la idoli este un evreu idolatru, insa prin aceasta nu isi pierde calitatea de evreu! Implicatiile legale ale acestei reguli sunt insa vaste, ele variind de la probleme de responsabilitate juridica pana la probleme legate de casatorii sau mosteniri (cand spun implicatii legale ma refer la legea iudaica). Spre exemplu, o casatorie dintre o femeie evreica si un evreu care apoi a renuntat la practica iudaica si s-a convertit la o alta religie nu este dizolvata automat, ci necesita o procedura legala complicata.

Problemele care se pun in cazul persoanelor pe care le-ati intalnit in Oradea sunt doua la numar:

  1. prima, daca sunt evrei conform halaha (daca au descendenta evreiasca pe linie materna) si
  2. a doua, chiar daca prima conditie este indeplinita, in ce masura vor fi ei recunoscuti ca evrei de catre comunitatea evreiasca. Aceasta a doua problema, deasemenea halahica, isi are suportul in faptul ca in anumite conditii un evreu poate fi marginalizat de catre comunitatea evreiasca sau chiar excomunicat (herem). Un evreu aflat in herem nu va putea astfel participa la ritualul sinagogal, nu va putea contracta o casatorie dupa legea mozaica si in general nu va fi recunoscut ca evreu de catre comunitate. Excomunicarea este in orice caz o mai mult o incercare de a determina pe respectivul sa se schimbe si sa revina pe calea corecta, nu de a-l pedepsi. Astfel, un evreu care a fost supus la herem, dar care ulterior decide sa isi schimbe atitudinea, poate reveni la iudaism fara a fi necesara nici o procedura formala in acest sens. Oricum, nu stiu in ce categorie se incadreaza persoanele pe care le-ati intalnit la Oradea…

Cazul grupului din Oradea nu este unul singular. Nu aveam cunostinta de acest grup in particular, insa stiu ca exista la nivel international o organizatie numita „Jews for Jesus”. Despre apartenenta lor la iudaism (daca ei se considera evrei si daca sunt recunoscuti de catre comunitatea evreiasca), precum si despre scopurile exacte ale acestei organizatii nu va pot spune insa nimic, deoarece subiectul imi este strain…

Share This
Sari la conținut