t

Scopul site-ului

În limba ebraică, דבר תורה — ”Dvar Tora” înseamnă ”Cuvântul Torei”, însă sintagma este adesea utilizată pentru a desemna un comentariu al unui verset sau grup de versete din Tora (Primele cinci cărți ale Bibliei).

Site-ul DvarTora oferă o colecție de resurse despre Tora, iudaism și evrei, integrând idei clasice și moderne într-un limbaj și format accesibile și interactive. El se adresează tuturor celor care doresc să lectureze comentarii interesante și actuale ale Bibliei, să afle mai multe despre istoria, cultura, tradițiile și religia poporului evreu sau – pur și simplu – celor care caută un prilej de reflecție și introspecție pe teme legate de iudaism și spiritualitatea evreiască.

Pe site, puteți găsi comentarii pe marginea pericopelor Torei, precum și pe alte teme iudaice conexe, cum ar fi comentarii la Haftarot (porțiunile din Profeți și Scrieri care se citesc în corelație cu pericopa săptămânii), rugăciuni iudaice sau predici oferite de autor la diverse ocazii. Totodată, puteți găsi aici și aproximativ 500 de răspunsuri la întrebări adresate în decursul timpului de vizitatori, pe teme legate de evrei și iudaism.

Scurt istoric

DvarTora este un proiect care a debutat în anul 2001. Inițial, comentariile săptămânale la pericopele Torei au fost distribuite exclusiv în variantă imprimată la Templul Coral din București, pentru ca mai apoi să ia și formă electronică, prin intermediului unui Yahoo! Group omonim.

În ianuarie 2004, site-ul DvarTora și-a găsit o casă temporară în rețeaua de site-uri web a Federației Comunităților Evreiești din România, mutându-se apoi definitiv în anul 2008 pe domeniul actual DvarTora.ro. În timp, site-ul DvarTora și-a câstigat renumele de cel mai activ și vizitat site de profil din România, totalizând până în prezent sute de mii de accesări, instruind și inspirând prin conținutul său zeci de mii de oameni din întreaga lume.

În anul 2010, o parte din comentariile publicate aici au văzut și lumina tiparului în volumul „Sanctuar în inima mea – Tora revelată omului de astăzi”, apărut sub semnătura rabinului Sorin Rosen în Editura Hasefer (ISBN 978-973-630-220-6).

Versiunea curentă a site-ului (pe o platformă WordPress) a fost dezvoltată în anul 2014, cu îmbunătățiri constante de ordin estetic și funcțional în anii următori.

p

Informațiile de pe site

Site-ul DvarTora nu este afiliat niciunei alte organizații sau persoane fizice sau juridice, evreiești sau neevreiești, din România sau din afara ei. Informațiile disponibile pe site reprezintă doar o opinie personală a autorului – rabinul Sorin Rosen – la momentul redactării lor. (N.B: Unele informații au fost publicate înainte ca autorul să dobândească titlul de rabin.)

Informațiile de pe site se bazează adesea pe comentarii clasice și moderne ale textelor biblice. Cu toate acestea, ele nu reprezintă neapărat poziția oficială a iudaismului, nu se doresc a fi exhaustive pe vreo temă anume și nici nu sunt menite ca ghid halahic (de lege mozaică). Autorul nu își asumă nicio răspundere legală sau halahică — în această lume sau în Lumea Viitoare (Olam Haba) —  rezultată direct sau indirect din utilizarea de către cititori a acestor informații pentru vreun scop anume.

Pentru determinarea legii iudaice și/sau a parametrilor ei aplicabili într-o situație particulară, soluția corectă este aceea de a consulta propriul rabin.

w

Comentariile și opiniile vizitatorilor

Secțiunea rezervată comentariilor cititorilor/vizitatorilor din subsolul fiecărei pagini este menită a oferi publicului larg ocazia de a emite opinii scurte și la obiect pe marginea materialelor publicate pe site și a ideilor enunțate în acestea.

Această secțiune nu este nici o modalitate de a pune noi întrebări, nici un forum de discuții între vizitatori, și nici o platformă pentru polemici sau dezbateri de orice fel, pentru prozelitism, religie/teologie comparată sau pentru publicarea unor materiale de anvergură pe vreo temă oarecare.

Pentru a asigura conformitatea cu domeniul de activitate a site-ului și caracterul legal și decent al acestuia, opiniile postate de cititori/vizitatori sunt moderate. DvarTora își rezervă dreptul de a publica în totalitate sau parțial sau de a respinge publicarea pe site a opiniilor vizitatorilor, indiferent de modalitatea în care acestea ne-au parvenit (ex: din formularul de contact, din secțiunea de comentarii, direct prin email etc.) Opiniile formulate anonim sau de pe adrese de email false vor fi automat șterse. În cazul publicării — integrale sau parțiale — responsabilitatea pentru conținut și formă rămâne în întregime a autorului inițial.

Vizitarea și/sau utilizarea sub orice formă a acestui site sau a informațiilor pe care le conține reprezintă luarea la cunoștință și acordul tău neechivoc cu acești termeni și condiții.

Sper să ai o „călătorie” placută pe site-ul DvarTora și îți doresc spor la… spiritualitate!