PROIECTUL DVARTORA

t

Scopul site-ului

În limba ebraică, דבר תורה – ”Dvar Tora” înseamnă ”Cuvântul Torei”, însă sintagma este adesea utilizată pentru a desemna un comentariu al unui verset sau grup de versete din Tora (Pentateuhul – primele cinci cărți ale Bibliei).

Site-ul DvarTora oferă o colecție de resurse despre Tora, iudaism și evrei, integrând idei clasice și moderne într-un format accesibil și interactiv. Site-ul se adresează tuturor celor care doresc să citească eseuri interesante și actuale pe marginea Bibliei Ebraice (Tanah), să afle mai multe despre istoria, cultura, tradițiile și religia poporului evreu, precum și celor care caută un prilej de reflecție și introspecție pe teme legate de iudaism și spiritualitatea evreiască.

Pe site-ul DvarTora puteți citi comentarii pe marginea pericopelor Torei și eseuri pe alte teme iudaice conexe, cum ar fi Haftarot (porțiunile din Profeți și Scrieri care se citesc în corelație cu pericopa săptămânii) sau rugăciunea iudaică. Există asemenea și o secțiune cu predici oferite de autor la diverse ocazii. Tot aici puteți găsi și aproape 500 de răspunsuri la întrebări adresate de vizitatori pe teme legate de evrei și iudaism.

Scurt istoric

DvarTora este un proiect care a debutat în anul 2001. Inițial, comentariile la pericopele Torei au fost distribuite exclusiv în variantă tipărită la Templul Coral din București, pentru ca mai apoi să ia și formă electronică, prin intermediului unui Yahoo!Group omonim.

În ianuarie 2004, site-ul DvarTora și-a găsit o casă temporară în rețeaua web a Federației Comunităților Evreiești din România, mutându-se apoi definitiv în anul 2008 pe domeniul actual DvarTora.ro. În timp, site-ul DvarTora și-a câstigat renumele de cel mai activ și vizitat site de profil din România, totalizând până în prezent milioane de accesări, instruind și inspirând prin conținutul său sute de mii de oameni din întreaga lume.

În anul 2010, o parte din comentariile publicate aici au văzut și lumina tiparului în volumul „Sanctuar în inima mea – Tora revelată omului de astăzi”, apărut sub semnătura rabinului Sorin Rosen în Editura Hasefer (ISBN 978-973-630-220-6).

Versiunea curentă a site-ului a fost dezvoltată pe o platformă WordPress în anul 2014, cu îmbunătățiri constante de ordin estetic, funcțional și de conținut în anii următori.

p

Informațiile de pe site

Site-ul DvarTora nu este afiliat niciunei organizații evreiești sau neevreiești, din România sau din afara ei. Informațiile disponibile aici reprezintă exclusiv o opinie personală a autorului – rabinul Sorin Rosen – la momentul redactării lor. (N.B: Unele informații au fost redactate și publicate de autor înainte de a dobândi calitatea de rabin.) 

Informațiile de pe site au adesea la bază comentarii clasice și moderne ale textelor biblice. Cu toate acestea, ele nu reprezintă neapărat poziția oficială a iudaismului, nu se doresc a fi exhaustive pe vreo temă anume și nici nu sunt menite ca ghid halahic (de lege mozaică). Autorul nu își asumă nicio răspundere legală sau halahică – în această lume sau în Lumea Viitoare (Olam Haba) –  rezultată direct sau indirect din utilizarea acestor informații.

Pentru determinarea legii iudaice și/sau a parametrilor ei aplicabili într-o situație particulară, soluția corectă este aceea ca fiecare persoană să își consulte propriul rabin.

w

Comentariile și opiniile vizitatorilor

Secțiunea dedicată opiniilor vizitatorilor din subsolul fiecărui articol este menită a oferi publicului ocazia de a emite opinii scurte și la obiect pe marginea materialelor prezentate.

Ea nu este un forum de discuții între vizitatori, nici o platformă pentru polemici sau dezbateri de orice fel, pentru prozelitism, religie/teologie comparată sau pentru publicarea de eseuri sau materiale de anvergură, indiferent de tema sau relevanța lor.

Pentru a menține caracterul site-ului și a asigura decența și legalitatea conținutului său, opiniile postate de vizitatori sunt moderate. DvarTora își rezervă dreptul de a publica în totalitate sau parțial sau de a respinge publicarea unei opinii, indiferent de modalitatea în care aceasta ne parvine.

Opiniile formulate anonim sau de pe adrese de email false și/sau neverificate vor fi tratate ca spam și șterse. Opiniile care nu au legătură cu subiectul articolului în subsolul cărora sunt publicate vor fi de asemenea șterse.

În cazul publicării (integrale sau parțiale) a unei opinii, responsabilitatea pentru conținut și formă rămâne în întregime a autorului inițial.

Vizitarea și/sau utilizarea sub orice formă a acestui site sau a informațiilor pe care le conține reprezintă luarea la cunoștință și acordul tău neechivoc cu acești termeni și condiții.

Sper să ai o „călătorie plăcută” pe site-ul DvarTora și îți doresc spor la… spiritualitate!

Sari la conținut