Saptamana aceasta, va ofer cateva ganduri ale unui alt rabin american, rabinul Yaakov Love de la Yeshivat Chovevei Torah din New York, ganduri pe care sper ca le veti gasi interesante si instructive…

Un prieten mi-a povestit ca atunci cand a implinit varsta de patruzeci de ani a mers in vizita la un mare rabin. In timpul conversatiei lor, prietenul meu mi-a relatat ca doctorii i-au recomandat ca la implinirea varstei de patruzeci de ani sa faca un examen medical complet. Rabinul i-a dat replica pe data: „Daca implinesti varsta de patruzeci de ani, poate ar trebui sa faci un examen spiritual complet.”

La fel cum se intampla adesea cu fraze aparent demne de mila, si aceasta replica a rabinului trebuie analizata atent pentru a-i putea aprecia valoarea. Oare cum ar arata un „examen spiritual complet”? Probabil ar fi similar cu un examen medical… Ne-am uita la simptomele prin care trece corpul nostru pentru a ne face o idee despre ce se petrece (rau) inauntrul sau. Puls prea mare sau prea mic, batai neregulate inimii, dureri de cap sau ameteala, lipsa poftei de mancare si altele sunt semne ca „sistemul”, corpul nostru nu functioneaza corect. Insa cum ar fi in plan spiritual un astfel de examen? Ar trebui sa ne gandim la cateva chestiuni. Cat de confortabil ma simt de Shabat? Oare ma simt la fel ca in toate celelalte zile, sau simt ca este o zi speciala? Oare simt ca daca port un tricou si niste blugi de Shabat ceva lipseste? Cand ma rog, oare Ii simt prezenta lui Dumnezeu? Ce diferente exista intre modul in care vorbesc cu Dumnezeu si modul in care vorbesc, de exemplu, cu seful? In afara de senzatia de foame, Iom Kipur-ul este o zi in care ma simt bine? Lumea Viitoare (Olam Haba) este un Shabat fara mancare si bautura. Cum ma voi simti oare acolo? Oare Gradina Edenului va fi ce imi doresc sau va insemna o versiune poate mai „indulcita” de iad? Ma simt constrans de spiritualitatea mea, de constiinta mea, de obligatiile pe care le am? Este sufletul meu prizonier al nevoilor si dorintelor fizice pe care le am?

Sanatatea noastra fizica si cea mentala si emotionala sunt intotdeauna legate una de cealalta. Multe suferinte fizica sunt de fapt psihosomatice. A stabili conexiuni intre un simpom manifestat fizic si o problema emotionala nu este un lucru nou. Insa acest lucru se intampla pentru ca suntem mai mult sau mai putin constienti de sentimentele pe care le avem. O problema emotionala se manifesta adesea si fizic, iar doctorii sunt de cele mai multe ori pregatiti sa puna diagnostice corecta, identificand nu numai problema de suprafata, ci si dereglarea emotionala care a cauzat-o. Insa problemele spirituale, cele legate de sanatatea spiritului, nu sunt chiar asa de usor de diagnosticat. Si asta dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca latura spirituala este adesea foarte separata de cea fizica.

A existat un timp, probabil in vremea lui Iehoshua sau a profetilor, sau poate chiar in vremea Primului Templu, cand intre trup si suflet exista o legatura completa. Lashon ha’ra, gelozia, ura si alte sentimente negative se manifestau fizic, printr-o eruptie pe piele numita tzarat. Eram pe atunci atat de „conectati” la spiritualitatea noastra ca nu numai constiinta, ci si alte parti ale identitatii nostre mentale se manifestau fizic atunci cand erau in suferinta.

Insa acea perioada nu mai este… Ceea ce putem face astazi este sa incercam sa recreem conditiile de atunci. Si fie ca aceasta recreere sa se intample cat mai curand si sa fie cat mai completa, pentru a putea din nou sa existam conform scopului pentru care am fost creati, ca oameni cu trupuri si suflete, cu fizic si spiritual formand un tot unitar al fiintei fiecaruia dintre noi.

Shabat Shalom!

Share This
Sari la conținut