INTREBARE:
Ce-mi puteti spune despre iudaismul reformat? Este mai facila oare convertirea?

RASPUNS:
Iudaismul reformat este un curent al iudaismului care contesta caracterul neschimbator al Torei si halahai (legii mozaice) si in consecinta pledeaza pentru adaptarea gandirii si practicii evreiesti la spiritul vremii. Curentul a aparut in secolul 19 in Germania. Ca doua subcurente ale acestui tip de iudaism se remarca iudaismul liberal si iudaismul progresist.

Desi evreu ortodox, unul din promotorii acestui curent a fost Moses Mendelsohn, care, prin pledoariile lui a sugerat ideea unui nou statut al evreului, acela de cetatean liber si egal in drepturi. Mendelsohn a creat o paralela intre iudaism si iluminism, contribuind decisiv la nasterea Haskalei (iluminismul iudaic).

Din punct de vedere al practicii religioase, iudaismul reformat este schimbat fata de cel ortodox, numeroase din aspectele esentiale, cum ar fi egalitatea intre femei si barbati din punct de vedere al obligatiilor religioase, modul de structurare al textelor religioase, modul de respectare a Shabatului si altele fiind diferite. In unele comunitati s-a renuntat la limba ebraica in cadrul rugaciunilor, s-a introdus conceptul de „fii evreu in casa ta si om pe strada” si s-a renuntat la caracterul sacru si imuabil al multora dintre scrierile iudaice. S-a renuntat si la ideea de sionism si au fost modificate esential conceptele mesianice evreiesti.

Incet dar sigur, in decursul istoriei, diferentele dintre iudaismul ortodox si cel reformat s-au adancit si inmultit. In zilele noastre, iudaismul reformat are foarte multi adepti, in special in Statele Unite ale Americii. Exista de asemenea, in toata lumea, foarte multe organizatii evreiesti reformate, dar caracterul unitar al miscarii reformate nu este unul deosebit de puternic.

Din punctul de vedere al convertirilor, iudaismul reformat impune intr-adevar mai putine cerinte unui ne-evreu care doreste sa se converteasca. Multe autoritati rabinice reformate nu impun ca persoana care doreste sa se converteasca sa faca dovada unui atasament real fata de valorile iudaice primare (respectarea Celor 613 Porunci ale Torei si al caracterului sacru al acestora, respectarea regulilor alimentare ale kashrut-ului, respectarea Shabatului, a restrictiilor legate de relatiile sexuale, etc.)

Din cauza numeroaselor derogari de la legea iudaica introduse de iudaismul reformat, marea majoritate a convertirilor realizate de rabini reformati nu sunt recunoscute de catre curentul ortodox. Astfel, in foarte multe dintre cazuri, o persoana convertita de un rabin reformat nu va fi recunoscuta ca evreu in mediile evreiesti ortodoxe si uneori nici in cele evreiesti conservatoare, pentru aceasta fiind necesara eventual o convertire ortodoxa.

In orice caz, diferentele intre curentul reformat si celelalte curente iudaice sunt multiple si nu pot fi tratate in totalitate in cadrul acestor randuri…

Share This
Sari la conținut