INTREBARE:
De unde pot obtine mai multe informatii despre iudaism?

RASPUNS:
A face o sinteza a surselor de informare despre iudaism este o intreprindere uriasa, pe care nu ne-o propunem in continuare. Incercam doar sa va oferim cateva dintre acestea, in special dintre cele in limba romana.

Prima posibilitate de informare este institutia reprezentativa a evreilor din Romania: Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (F.C.E.R.), cu sediul in Bucuresti, str. Sf. Vineri nr. 9-11 (tel. 021-315.50.90). Online, pagina F.C.E.R. poate fi consultata la adresa fcer.jewish.ro.

Dintre sursele clasice de informare, amintim numeroasele carti pe teme diverse editate in limba romana, in special de catre Editura Hasefer. De la monografii ale comunitatilor evreiesti si pana la compendii de Talmud, de la traduceri ale unor lucrari celebre de beletristica avand autori evrei pana la pagini nepieritoare de istorie a evreilor din Romania si din strainatate, Editura Hasefer a publicat, in special in ultimii ani, un urias volum de lucrari de calitate, citite pe scara larga in intreaga tara.

Reamintim totodata si Revista “Realitatea Evreiasca”, disponibila prin abonament la orice oficiu postal din tara. Pentru mai multe informatii, puteti contacta redactia “Realitatea Evreiasca” la adresa de email re2000@fx.ro.

Ca prima sursa moderna de informatie, Internetul abunda in informatii despre iudaism. Exista site-uri din cele mai variate, de la pagini cu retete de mancaruri traditionale evreiesti, pana la pagini dedicate personalitatilor iudaice, religiei mozaice, istoriei sau traditiei. Majoritatea acestor pagini sunt in limba engleza. Exista de asemenea pagini in limba ebraica. Un index al tuturor acestor resurse este imposibil de realizat. Metoda pe care o recomandam noi este insa folosirea unui motor de cautare, cum ar fi Google, HotBot, Altavista, etc.

O alta sursa de informatie deloc de neglijat o constituie site-urile Jewish Education Network (cu informatii din cele mai variate despre cultura, personalitati, religie, etica si credinta iudaica, sarbatori evreiesti, istoria evreilor si a Statului Israel si multe altele. Totul in limba romana!).

In fine, reamintim site-ul DvarTora, cu toate informatiile pe care le contine, precum si posibilitatea de a ne solicita informatii suplimentare, prin intermediul sectiunii “Pune o intrebare!”.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This