INTREBARE:
Am descarcat de pe Internet o traducere a Talmudului Babilonian tradus de Michael L. Rodkinson. Este cel adevarat in credinta mozaica? Ma deruteaza cuvantul babilonian…

RASPUNS:
Intr-adevar, exista doua Talmuduri paralele:

TALMUD BAVLI (Talmudul Babilonian) – compus in diaspora, in academiile din Babilon, aproximativ intre perioada incheierii redactarii Mishnei (cca. 200 e.a.) si anii 700-800 e.a. Este considerat cel mai important dintre cele doua Talmuduri, este mult mai studiat decat omologul sau Talmud Yerushalmi si mult mai vast, continand aproximativ 2500 de folii (fata-verso). Daca doriti sa vedeti cam cum arata o pagina din Talmud Bavli, iata o adresa: http://ccat.sas.upenn.edu/rs/2/Judaism/talmud.html.

TALMUD YERUSHALMI (Talmudul Ierusalemitean sau Palestian) – desi numele sugereaza ca ar fi fost redactat in Ierusalim, in fapt el contine o compilatie a unor surse ce isi au originea pe tot teritoriul Israelului, in special in Tveria (Tiberias) si Tzfat (Safed). Este mult mai redus ca dimensiuni decat Talmud Bavli. Asa dupa cum am scris si in raspunsul la intrebarea de pe site, traduceri in romana ale Talmudului (Bavli sau Yerushalmi) nu exista. Exista o foarte scurta compilatie numita “Talmudul”, avand ca autor pe A. Cohen, editata de Editura Hasefer (Bd. Bratianu 35, et. 2, ap.9, Bucuresti; tel. 021-312.22.84) si disponibila in librarii. Aceasta lucrare este o extrem, repet, extrem de sumara compilatie a Talmudului Babilonian.

In ceea ce priveste traducerea in engleza a lui Michael Rodkinson (probabil ati obtinut-o la adresa http://www.sacred-texts.com), ea este in primul rand partiala (nu include decat cateva dintre tratatele Talmudului Babilonian) si in al doilea rand nu foarte fidela din punct de vedere al traducerii. O alta traducere, de asemenea partiala si chiar mai putin fidela, este disponibila la adresa http://www.come-and-hear.com. Repet, ambele traduceri sunt incomplete.

O versiune completa in engleza, insa contra-cost (aprox. $2,000) poate fi obtinuta prin comanda pe site-ul www.artscroll.com (aceasta versiune este bilingva, este 99% fidela si realizata in conditii grafice exceptionale, continand nu mai putin de 73 de volume format A4!).

Sper ca v-am putut oferi o imagine mai completa asupra Talmudului, cu toate ca, evident, mai sunt multe informatii importante care nu au incaput in aceste randuri…

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut