Cate zile tine Pastele si daca se fac slujbe in acele zile?

Pesah (Pastele evreiesc) este o sarbatoare care dureaza sapte zile in Israel si opt zile in Diaspora. Ea incepe in seara zilei de 14 Nisan (anul acesta in seara de 2 aprilie 2007) si celebreaza Exodul din Egipt si eliberarea poporului evreu din robia egipteana.

Ca in fiecare zi de altfel, si pentru aceasta sarbatoare exista slujbe si ritualuri sinagogale, in fiecare dimineata, dupa-amiaza si seara. Rugaciunile se numesc Shaharit (rugaciunea de dimineata), Minha (rugaciunea de dupa-amiaza) si Maariv (rugaciunea de seara). In primele doua si ultimele doua zile (prima si ultima zi in Israel), este adaugata o rugaciune suplimentara de sarbatoare, numita Musaf (rugaciunea suplimentara). Alte rugaciuni sinagogale importante sunt Halel (psalmii pentru slavirea lui Dumnezeu, rostiti in primele doua zile), Tefilat Tal (rugaciunea pentru roua, rostita in prima zi de Pesah) si Izkor (rugaciunea pentru pomenirea mortilor, rostita in ultima zi a sarbatorii).

In primele doua nopti de Pesah (de obicei in familie) exista si cele doua mese festive de sarbatoare insotite de citirea Hagadei.

Share This
Sari la conținut