INTREBARE:
Ce este Hala si de ce trebuia separata? Era ceva murdar care trebuia indepartat, sau din contra, era ceva extrem de util si necesar gospodinelor de a demara un nou aluat de paine?

RASPUNS:
Hala nu este ceva murdar si nu este nici ceva intrinsec procesului de fabricare a painii. Separarea halei este o porunca a Torei (Numeri 15:20), care prevede ca o portiune din aluatul pentru paine care trebuie separata de rest. Initial, porunca era indeplinita numai in Israel, iar bucata de aluat separata era oferita unui kohen.

In zilele noastre, prin decret rabinic, pentru ca porunca Torei sa nu fie uitata, hala este separata de aluat oriunde in lume, atunci cand un evreu face paine. Nu exista vreo obligatie de a separa hala din painea cumparata sau facuta de altcineva, in afara cazului in care persoana care a facut-o este evreica si se stie cu siguranta ca nu a separat hala. Datorita statutului rabinic astazi, nu exista o masura prestabilita pentru hala, cu toate ca se obisnuieste ca din intregul aluat (daca este mai mult decat aproximativ 2.25kg) sa fie separata o bucata egala cu dimensiunea unei masline medii (kezait).

Share This
Sari la conținut