INTREBARE:
Zilele trecute cineva a intrebat de ce nu mai sunt Profeti in zilele noastre? Raspunsul dumneavoastra nu a inclus posibilitatea disparitiei Profetiei datorita distrugerii Templului din Ierusalim, parere pe care o au majoritatea Rabinilor si pe care o impartasesc si eu. Ce imi puteti spune?

RASPUNS:
Distrugerea Templului nu este o cauza pentru disparitia profetiei. Este posibil ca disparitia profetiei sa fie un stagiu normal in derularea evenimentelor istoriei: asa cum in desert, dupa Exodul din Egipt, evreii aveau nevoie de miracole pentru a-si defini credinta in Dumnezeu, asa cum in perioada celor doua regate (Israel si Iehuda) si in general dupa intrarea in tara, au fost necesari profetii pentru a calauzi poporul pe calea dorita de Dumnezeu – tot asa este posibil ca in zilele noastre profetia sa nu mai fie necesara, deoarece oamenii trebuie sa inteleaga relatia cu Dumnezeu intr-un alt mod decat o faceau in urma cu cateva mii de ani.

De asemenea, este posibil ca si Distrugerea Templului si disparitia profetiei (desi neconcomitente din punct de vedere istoric) sa fie consecinte ale „indepartarii” lui Dumnezeu de oameni in general si de poporul evreu in special.

Evident, asa dupa cum am indicat si in raspunsul meu la despre profeti, nu sunt convins ca profetia a disparut in zilele noastre. Ea nu mai ia aceeasi forma pe care o avea odata, insa sunt ferm convins ca mesajul lui Dumnezeu este prezent si astazi in lumea noastra… De asemenea, cred ca un raspuns absolut cert pe aceasta tema nu poate fi oferit de catre nimeni, cu exceptia Atotputernicului.

Share This
Sari la conținut