INTREBARE:
Cum se impaca, in activitatea practica ma refer, necesitatea unui imprumut bancar pentru un om de afaceri evreu, cu porunca de a nu lua bani cu imprumut?

RASPUNS:
Porunca biblica referitoare la imprumuturile cu dobanda este continuta in versetul 23:19 din Deuteronom: „Sa nu ceri nici o dobinda de la fratele tau: nici pentru argint, nici pentru merinde, pentru nimic care se imprumuta cu dobinda. De la strain vei putea sa iei dobinda, dar de la fratele tau sa nu iei, pentru ca Hashem, Dumnezeul tau, sa te binecuvanteze in tot ce vei face in tara pe care o vei lua in stapanire.”

Asa dupa cum reiese si din verset, interdictia biblica este de a pretinde dobanda, si nu de a lua bani cu dobanda! Mai mult, aceasta interdictie se aplica numai imprumuturilor unui evreu catre un alt evreu, nu si unui imprumut al unui evreu catre un neevreu, care este permis. De altfel, de-a lungul istoriei, camataria (imprumutul cu dobanda) a fost una dintre profesiile practicate cu precadere de evrei, deoarece crestinilor spre exemplu, Biserica le interzisese aceasta indeletnicire.

Alte cateva versete din Deuteronom (15:6, 28:12 sau 28:44), vorbesc despre imprumutul cu dobanda, insa ele nu contin porunci, ci mai degraba zugravesc situatia in care se vor afla evreii daca vor asculta sau nu de poruncile divine (versetele in cauza sunt parte din sectiunea de Binecuvantari si blesteme din pericopa Ki Tavo).

In zilele noastre, multi evrei lucreaza in domeniul financiar-bancar, practicand pe scara larga imprumuturile si incalcand astfel porunca biblica.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut