INTREBARE:
Cum va explicati faptul ca anumiti oameni sunt capabili sa afle viitorul?

RASPUNS:
Inainte de a raspunde, trebuie sa fac o precizare: din modul in care ati formulat aceasta intrebare, nu imi pot da seama daca doriti un raspuns din perspectiva iudaismului (caz in care, „va explicati” se refera la evrei in general) sau daca doriti o opinie pur personala (caz in care „va explicati” se refera la mine si este un plural de politete). Voi incerca in cele ce urmeaza sa va ofer o combinatie a acestor doua variante…

Din punct de vedere iudaic, in afara profetiei (incheiata, in forma ei clasica, prin ultimul dintre profetii mici, Maleahi, in jurul anului 400 i.e.a.) si de cateva instante biblice chiar mai vechi (cum ar fi, de exemplu, pieptarul Marelui Kohen sau ipostaza in care Rivka doreste sa afle de ce copiii „se zbat in pantecul ei” – Geneza 25:22), aflarea viitorului nu este permisa. Chiar si in aceste instante, aflarea viitorului se face direct de la Dumnezeu, si nu prin intermediari. In plus, versetul biblic din Leviticul 19:31 interzice contactul cu vrajitori si cititori in stele (asa pot fi traduse din ebraica cuvintele „ov” si „ivdoni”, prezente in acel verset).

Personal, nu am cunoscut nici un om care sa fie capabil sa afle viitorul. Nu cred in horoscop, in carti de tarot, globuri de cristal sau in citit in diverse lucruri, si consider aceste practici, pe langa faptul ca sunt interzise de catre Tora, desuete si profitand adesea de naivitatea oamenilor. Desigur, respect optiunea fiecaruia de a crede si practica orice doreste, atata timp cat aceste lucruri nu sunt ilegale, imorale sau nu impieteaza asupra libertatilor si drepturilor celorlalti.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut