De ce este considerat Isus (Iisus) un mincinos? Ce au evreii cu EL? Stiu ca e considerat doar un profet. De ce doar atat?

Isus nu este considerat profet, deoarece din punct de vedere iudaic, perioada profetilor a incetat odata cu ultimul din cei 12 profeti mici, Maleahi, care a profetit intre anii 420 si 397 i.e.a., cu peste 400 de ani înainte de nasterea lui Isus. Ceea ce cunoasteti dvs. se refera probabil la traditia musulmana care il recunoaste pe Isus ca profet, alaturi de Avraham, Moshe sau Mahomed.

In scrierile iudaice, Isus este mentionat foarte rar. In Tora, Profeti sau Scrieri (Tanah – ceea ce crestinii numesc Vechiul Testament), numele sau nu apare deloc. Versetele adesea invocate ca facand referire la Isus (cum ar fi, spre exemplu, capitolul 53 din Isaia) sunt explicate diferit de catre traditia iudaica, de obicei fie ca facand aluzie la venirea lui Mesia in general, fie ca referitoare la poporul lui Israel.

In scrierile ulterioare, respectiv in Talmud, Isus apare foarte rar. Singurele mentiuni mai explicite sunt practic cuprinse in tratatele Shabat (104b), Sanhedrin (67a) si Sota (47a), cand el este referit de catre rabini drept Ben Stada sau Ben Pandira. O alta posibila mentionare, sub numele de Ieshu, este continuta in tratatul talmudic Sanhedrin (43a). Numeroasele incercari de a gasi surse care sa il identifice clar si fara echivoc pe Isus cu persoanele citate de Talmud au ramas insa fara rezultat.

In ceea ce priveste faptul ca „iudaismul l-ar considera pe Isus un mincinos” sau ca „evreii ar avea ceva cu el”, nu stiu exact la ce va referiti. Sursele citate mai sus dovedesc faptul ca evreii aproape ca nu vorbesc in literatura si traditia lor despre Isus, ceea ce evident exclude ideea de a „avea ceva cu el”. Realitatea istorica nu indica de altfel faptul ca evreii ar fi avut vreodata ceva cu Isus. Iudaismul pur si simplu nu il recunoaste pe Isus drept Mesia (cum nu a recunoscut de altfel nici pe alți evrei care au pretins acest lucru de-a lungul vremii, de exemplu Shimon Bar Kochba sau Sabetai Zvi).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut