INTREBARE:
De ce se folosesc doua paini pentru cele trei mese traditionale de Shabat?

RASPUNS:
In iudaism, o masa este definita de consumul de paine. (Orice alte alimente consumate independent de paine sunt considerate “gustari”).

In timpul peregrinarii evreilor timp de patruzeci de ani prin desert, acestia primeau in fiecare dimineata de la Dumnezeu mana (nume derivat de la cuvintele ebraice ma hu?ce este aceasta?), o “mancare” pe care o puteau aduna intr-o cantitate bine definita. Orice evreu trebuia sa mearga in zori sa adune un omer de mana. Cantitatile suplimentare de mana se stricau peste noapte, ele neputand fi consumate in ziua urmatoare. Exceptie de la aceasta regula facea ziua de vineri (iom shishi), ajunul Shabatului, zi in care evreii trebuiau sa adune doi omeri de mana. Cel de-al doilea omer era destinat consumului in ziua de Shabat, cand era interzis stransul manei.

In amintirea acestei perioade si a obiceiului de a colecta doi omeri de mana, la mesele de Shabat din zilele noastre, evreii folosesc doua paini pe care rostesc binecuvantarea “hamotzi lehem min haaretz” (care scoti painea din pamant).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This