Conform cu Geneza 1:1-5, lumina a fost creata in prima zi a Creatiei. Despre ce lumina este vorba daca soarele si alti luminatori sunt creati doar in ziua a patra (Geneza 1:14-19) ???

Una dintre explicatiile clasice a iudaismului in aceasta privinta este aceea ca Dumnezeu a creat intr-adevar lumina in prima zi, insa acea lumina avea o alta natura decat cea cu care eram obisnuiti si provenea direct de la Dumnezeu. Unii comentatori sunt de parere ca imediat dupa crearea acelei lumini, Dumnezeu „a ascuns-o”, deoarece a considerat nedemn ca si nelegiuitii din aceasta lume sa se bucure de ea. Conform interpretarilor Midrash-ului (Bereshit Raba si Midrash Tanchuma), acea lumina a inceputurilor va fi revelata din nou odata cu instaurarea Erei Mesianice. Prin contrast, lumina emanata de astrele ceresti (soare, luna, stele) este lumina asa cum o definim astazi.

Ceea ce mi se pare de asemenea interesant este si faptul ca pana si printre oamenii de stiinta (asadar dintr-o perspectiva, sa-i spunem, „profana”), natura exacta a luminii este obiect de disputa, unii fizicieni considerand lumina o unda, altii o particula. Poate ca si natura duala a luminii in scrierile din Geneza provine de la o definire similara… Interesant, nu-i asa?

Share This
Sari la conținut