Din ce este făcută mața (azima) de Pesah?

Matza de Pesah este fabricata exclusiv din faina de grau si apa. Nu exista nici un fel de alte adaosuri, nici macar sare. Faina este amestecata cu apa, iar apoi aluatul este copt in cuptor timp de maxim 18 minute, socotindu-se ca dupa trecerea acestei perioade aluatul incepe sa creasca chiar in absenta drojdiei (iar de Pesah orice produs dospit este interzis la consum pentru evrei. Toate ustensilele folosite in procesul de productie sunt spalate bine dupa fiecare sarja, pentru a preveni dospirea eventualelor resturi de faina sau coca.

In decursul istoriei, in anumite perioade in care anti-semitismul atingea cote alarmante, evreii au fost acuzati, total pe nedrept, ca ar utiliza sange de copil crestin la fabricarea azimei de Pesah. Aceste acuzatii de omor ritual, total nefondate (printre altele, deoarece evreilor le este interzis sa consume sange sub orice forma), au condus adesea la persecutii si pogromuri, comunitati evreiesti intregi fiind uneori decimate.

 

Share This
Sari la conținut