Din ce este făcută mața (azima) de Pesah?
Matza de Pesah este fabricata exclusiv din faina de grau si apa. Nu exista nici un fel de alte adaosuri, nici macar sare. Faina este amestecata cu apa, iar apoi aluatul este copt in cuptor timp de maxim 18 minute, socotindu-se ca dupa trecerea acestei perioade aluatul incepe sa creasca chiar in absenta drojdiei (iar de Pesah orice produs dospit este interzis la consum pentru evrei. Toate ustensilele folosite in procesul de productie sunt spalate bine dupa fiecare sarja, pentru a preveni dospirea eventualelor resturi de faina sau coca.
In decursul istoriei, in anumite perioade in care anti-semitismul atingea cote alarmante, evreii au fost acuzati, total pe nedrept, ca ar utiliza sange de copil crestin la fabricarea azimei de Pesah. Aceste acuzatii de omor ritual, total nefondate (printre altele, deoarece evreilor le este interzis sa consume sange sub orice forma), au condus adesea la persecutii si pogromuri, comunitati evreiesti intregi fiind uneori decimate.
As vrea sa îmi spuneți dacă drojdia pentru pâine pe care o găsim în magazinele alimentare este potrivită pentru că pâinea sau alte produse să fie kosher. Exista drojdie kosher sau orice drojdie este așa (presupunând că nu a fost atinsă de carne, brânză etc.) Multumesc.
Răspunsuri privind statutul (koșer sau ne-koșer) al produselor nu pot fi oferite generic. Fiecare produs trebuie analizat individual, ținându-se seama de ingrediente și metoda de preparare. Puteți adresa această întrebare rabinului din comunitatea dvs. sau din comunitatea cea mai apropiată, care vă poate sfătui în consecință.
Buna seara.
Citind aici m-am amuzat de aberatia cu consumul sangelui de catre Evrei.Astea sunt vorbe aruncate aiurea de catre nestiutori.Am colegi de facultate si prieteni din Israel veniti la studii in Romania si va garatez ca este total neadevarat.