INTREBARE:
Prin ce se caracterizeaza vinul in cultura ebraica, din ce e facut? Apa cu vin? Must simplu sau must cu vin? Unde e folosit vin fermentat si unde nefermentat? Multumesc.

RASPUNS:
In traditia iudaica, vinul (in ebraica: yain) are o insemnatate deosebita. El este utilizat la multe ritualuri religioase iudaice, atat acasa cat si la sinagoga. Vinul este folosit pentru Kidush (rugaciunea de sfintire a Shabatului, vineri seara), in timpul zilei de Shabat si de sarbatori, la Havdala (rugaciunea care desparte intre Shabat si restul zilelor saptamanii), precum si la ritualurile legate de ciclul vietii iudaice: Brit Mila (circumcizie), nunta, precum si in cadrul ceremoniei de convertire la iudaism.

In antichitate, vinul era utilizat si in ritualurile celorlalte popoare, in majoritate pagane, in ritualuri religioase idolatre sau apartinand altor religii. De multe ori, in cadrul acestor ritualuri, vinul era adus ca ofranda pentru idoli, devenind astfel yain neseh (vin folosit in libatii [pagane]) si asur le’hanaa, adica interzis cu desavarsire. Aceasta interdictie se mentine in halaha chiar daca in ziua de astazi majoritatea vinurilor produse pe scara industriala nu au legatura cu nici un ritual pagan sau apartinand unei alte religii.

Conform halaha (legea mozaica), un evreu nu poate bea vinul a carui productie nu a fost supravegheata de catre evrei, nu il poate folosi in nici un fel si sub nici o forma si nici nu poate deriva nici un fel de profit de pe urma lui. In plus, daca yain neseh nu devine permis nici chiar intr-un amestec cu un alt produs (conceptul iudaic de batel).

Evreii pot consuma in schimb vin kosher (adica vin care se conformeaza preceptelor halahice). Denumirea de “vin kosher (uneori referit si ca “vin evreiesc”) nu indica decat faptul ca vinul a fost supravegheat de catre un evreu in procesul de productie si nu indica vreo anume compozitie. Astfel, vin cu apa, must sau must cu vin pot fi kosher sau ne-kosher, in functie de existenta sau inexistenta supravegherii evreiesti a procesului de productie. Aceasta supraveghere incepe odata cu zdrobirea boabelor de strugure si se incheie odata cu ultima fierbere a vinului (in cazul in care fierberea este parte din procesul de productie). Acesta este yain mevushal (vin fiert). Pentru vinurile care nu includ fierberea ca parte din procesul de productie, supravegherea trebuie continuata pana la consumul efectiv.

In legatura cu ultima parte a intrebarii dvs., din cate stiu nu exista, nici in traditia iudaica si nici in general, vin nefermentat. Vinul este prin definitie obtinut prin fermentare, ceea ce difera fiind doar gradul de fermentare

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This