Am un grup de cuvinte pe care nu il stiu. Imi puteti explica ce inseamna? E vorba de urmatoarele cuvinte „matza”, „hametz” si ierburi amare. Apare in rezumatul la pericopa Beshalah si nu am o explicatie mai jos.

Doua din cele trei cuvinte, matza si maror, sunt mentionate in Exodul 12:8 si sunt parte integranta din ritualul sarbatorii de Pesah. In aceste versete, odata cu Iesirea din Egipt, Dumnezeu porunceste poporului evreu sa celebreze in fiecare an sarbatoarea de Pesah, mancand carnea unui miel (korban Pesah). Conform prescriptiilor Torei, aceasta masa rituala trebuia sa fie insotita de matza (paine nedospita) si maror (ierburi amare). De altfel, in Hagada (povestea iesirii din Egipt) care este citita la Seder, in noaptea de Pesah, cele trei elemente, korban pesah (mielul adus ca sacrificiu de Pesah), matza si maror sunt mentionate si utilizate in ritual.

Cu toate ca odata cu Distrugerea Templului din Ierusalim, sacrificiile animale (inclusiv korban Pesah – sacrificiul de Pesah) au incetat, in cadrul ritualului de Seder, korban Pesah, matza si maror sunt mentionate si prezente de altfel, simbolic, pe platoul de Seder. Astfel, Korban Pesah este „inlocuit ” de zroa (carnea fripta) si insotit de matza (azimi) si maror (radacini amare – de obicei hrean sau cotor de salata). Din punctul de vedere al simbolisticii, matza aduce aminte de faptul ca evreii au parasit Egiptul in graba in timpul Exodului, fara a avea timp sa astepte painea sa dospeasca, in timp ce maror aminteste de amaraciunea sclaviei.

Cel de-al treilea cuvant, hametz, are si el legatura cu sarbatoarea de Pesah. In versetul 12:15 din Exod, Dumnezeu da evreilor porunca de a indeparta produsele dospite (hametz) din casele lor si de a nu le avea in posesie pe toata durata sarbatorii. Este motivul pentru care, pana in zilele noastre, inainte de Pesah evreii isi curata casele de hametz (paine si orice alte produse obtinute prin fermentarea cerealelor) si indeplinesc ritualul de Bedikat Hametz, ritual in care colecteaza ultimele urme de hamez din locuinta si le ard in ajun de Pesah.

Share This
Sari la conținut