INTREBARE:
De unde stim ca ebreii care au fost scosi de Moses din Egipt sunt urmasii ebreilor care au intrat in Egipt in timpul foametei?

RASPUNS:
Istoria perioadei sclaviei din Egipt este intr-adevar destul de putin prezentata de cartile de istorie (de altfel, eu personal nu stiu sa existe in scrierile egiptene ale vremii vreo referire la sclavia evreilor). Evenimentele pe care le cunoastem astazi ne sunt prezentate in Tora (Biblie), in special in finalul Cartii Bereishit (Geneza) si in Cartea Shmot (Exodul).

Chiar in debutul primei pericope din Exodul (pericopa Shmot), Tora spune urmatoarele: „Si acestea sunt numele copiiilor lui Israel care vin (au venit) in Egipt. Cu Iaacov, fiecare om si intreaga sa familie a venit. Reuven, Shimon, Levi si Iehuda. Isahar, Zevulun si Beniamin. Dan si Naftali. Gad si Asher. Si toti descendentii lui Iaacov au fost 70 de suflete, iar Iosef era in Egipt. Iosef a murit si toti fratii lui si intreaga generatie. Copiii lui Israel (Bnei Israel) s-au inmultit si au devenit puternici, foarte, foarte mult. Si s-a umplut tara de ei.” (Exodul 1:1-7)

Pe tot parcursul povestii Exodului, Tora ii numeste pe evrei Bnei Israel, acelasi termen utilizat in debutul cartii Shmot. De asemenea, in capitolele urmatoare ale Torei si pana la sfarsit, numele initiatorilor de triburi (Reuven, Shimon, etc.) apar de foarte multe ori.

Este asadar de presupus (chiar prin prisma interpretarii Torei ca o simpla carte de istorie) ca o coincidenta este exclusa! Fiii lui Israel (Iaacov), cei despre care i s-a dezvaluit lui Avraham ca „vor fi straini intr-o tara care nu le va apartine si ca vor fi transformati in sclavi si oprimati timp de 400 de ani” (Geneza 15:13), sunt unii si aceiasi cu evreii care au parasit Egiptul in Yetziat Mitzraim (Iesirea din Egipt) sub conducerea lui Moshe.

Share This
Sari la conținut