Ce parere aveti de pre textul din Deuteronom „…intotdeauna vei fi cap si niciodata coada…”. Mai sunt evreii azi in lume „cap”? Daca un neevreu se roaga lui Dumnezeu pentru a primi o binecuvantare fie materiala sau sociala sau spirituala va putea el fi binecuvantat cu adevarat? Care sunt conditiile sau cum ar trebui sa se roage un neevreu pentru a putea primi binecuvantarea Domnului? Multumesc! Shabat Shalom!

La toate intrebarile dvs., raspunsul meu ar fi „da”… Cu siguranta ca mai sunt si astazi in lume evrei care reprezinta un „cap” in variate domenii. Nu ma pot pronunta daca evreii, ca si popor in ansamblu, sunt „cap”, insa contributiile lor la dezvoltarea acestei lumi in care traim cu totii sunt de netagaduit si ele continua chiar si in zilele noastre. Nu cred, sincer, ca exprimarea Torei se refera exclusiv la notiunea de putere, la politica sau economie, ci si la multe alte domenii (cultura, film, stiinta, etica etc) in care evreii au si astazi o contributie substantiala.

In ceea ce priveste a doua parte a intrebarii dvs., relatiile dintre Dumnezeu si neevrei sunt guvernate de respectarea Legilor Noahice (sa Il recunoasca pe Dumnezeu, sa nu Il blasfemieze, sa nu fure, sa nu ucida, sa nu aiba relatii sexuale interzise, sa nu manance bucati din animale aflate inca in viata si sa vegheze, prin instaurarea de foruri competente, la respectarea acestor legi). Orice neevreu care le respecta are o relatie excelenta cu Divinitatea, din perspectiva iudaismului.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut