Saptamana aceasta, deoarece ma aflu departe de casa, va ofer doar un simplu gand, in numele unui fost coleg de yeshiva, rabinul Jason Herman…

Pericopa Bo ne prezinta in paginile sale primele porunci care sunt oferite copiilor lui Israel. Prima mitzva, aceea de „Hahodesh haze lahem”„aceasta luna sa fie pentru voi”, este inteleasa ca vorbind despre sfintirea zilei de Rosh Hodesh in fiecare luna.

Rashi explica faptul ca lui Moshe i-a fost aratata luna in diversele ei faze, inclusiv faza in care incepe sa creasca si i s-a spus ca atunci cand se intampla acest eveniment evreii trebuie sa celebreze Rosh Hodesh-ul. Rabeinu Chananel intelege aceasta porunca divina intr-un mod diferit: el explica faptul ca motivul pentru care versetul precizeaza „pentru voi” este acela de a demonstra ca fiii lui Israel, prin calculele lor si nu prin observarea unui fenomen astronomic, sunt cei care de fapt stabilesc inceperea unei noi luni.

Comentatorul medieval Sforno ofera si o explicatie clasica asupra motivului pentru care aceasta porunca divina a fost oferita chiar in momentul respectiv, o explicatie care, cred eu, este si o incercare de apropiere a opiniilor lui Rashi si Rabeinu Chananel. Sforno spune ca pana la iesirea din Egipt, lunile israelitilor nu erau „ale lor”, ele apartinand stapanilor lor egipteni, cei care aveau de fapt control absolut asupra modului in care evreii isi petreceau timpul. Eliberarea din sclavie, spune Sforno, inseamna automat dobandirea libertatii de a iti gestiona propriul timp.

Midrash-ul pune accentul si pe faptul ca in calendarul iudaic, perioadele principale de timp sunt lunile si nu zilele, saptamanile sau anii. La fel ca si luna, avem si noi posibilitatea de a ne reinnoi, de a atinge cel mai marunt punct al existentei si apoi de a creste din nou. Chiar si dupa noptile cele mai negre, dupa noptile fara luna, aceasta reapare pe cer cu lumina ei…

Rashi ne spune ca Moshe a avut nevoie sa vada luna pentru a intelege acest concept. Sforno si Rabeinu Chananel ne spun ca si daca nu vedem luna, vom putea intotdeauna sa stabilim un astfel de moment al inceputului pentru noi insine. Ne putem ridica din intuneric si putem reincepe sa crestem. In timpurile de incertitudine prin care trecem, a avea ceva de care sa ne agatam, ceva care sa ne sustina, poate fi incantator… Sa dea Dumnezeu sa ne sfintim lunile si anii in continuare si sa ne ridicam cu totii spre salvare si bunastare.

Shabat Shalom!

Share This
Sari la conținut