NUME IN CARTEA GENEZEI

Saptamana aceasta, povestea lui Iosef continua in Tora. Insa pentru ca ne apropiem de finalul Cartii Genezei si pentru ca numele ultimelor doua triburi din cele 12 ale lui Israel apar in pericopa Miketz pe care o vom citi in acest Shabat, m-am gandit ca in loc de un comentariu, sa va ofer, in doua parti, saptamana aceasta si urmatoarea, o lista cu numele cele mai importante care apar in Geneza, impreuna cu o scurta explicatie si eventual cu locul exact (versetul) unde apar in Tora. Iata-o, asadar, in ordinea intrarii in scena:

Adam [ebr: Adam] – primul barbat, numit astfel pentru ca a fost creat din „adama” (pamant)

Eva [ebr: Hava] – prima femeie, numita astfel pentru ca este „mama tuturor celor vii” (Geneza 3:20)

Cain [ebr: Cain]„kaniti ish et Hashem” („am dobandit un om cu [ajutorul lui] Dumnezeu”) (Geneza 4:1)

Abel [ebr: Hevel] – provenit de la cuvantul ebraic „hevel” (desertaciune) (Geneza 4:2)

Set [ebr: Shet] – al treilea fiu al lui Adam si al Evei, cu numele provenind de la „ki shat li Elokim” („caci Dumnezeu mi-a dat un alt copil in locul lui Abel”) (Geneza 4:25)

Enosh [ebr: Enosh] – fiul lui Set, numele lui insemnand in ebraica moderna „om”

Enoch [ebr: Hanoch] – fiul lui Iered fiul lui Mahalalel fiul lui Kenan fiul lui Enosh fiul lui Set; primul monoteist al istoriei (inaintea lui Avraham!); este unul din cele 3 personaje din Tanach despre care ni se spune ca nu a murit, ci ca a fost „luat de catre Dumnezeu” (Geneza 5:21-24). Celelalte doua personaje sunt Yaakov si Eliahu HaNavi (Profetul Eliahu).

Matusalem [ebr: Metushalach] – omul care a trait cel mai mult din toate timpurile, 969 de ani (de aici provine sintagma „varsta matusalemica”)

Noe [ebr: Noach] – numele provine de la „acesta ne va aduce odihna (menucha)” (Geneza 5:28); a avut trei fii, Shem (de la care provin semitii), Ham (de la care provin popoarele africane) si Iafet (de la care provin grecii).

Nimrod [ebr: Nimrod] – rege antic sub dominatia caruia a fost construit Turnul Babel. Midrash-ul il implica de asemenea intr-o confruntare directa cu Avraham

Abram [ebr: Avram] – fiu al lui Terach si frate cu Nahor si Haran. Numele sau initial provine de la cuvintele „av Aram” („parintele Aramului”). Numele ii este schimbat de catre Dumnezeu in Avraham, provenit de la cuvintele „av hamon hagoim” („parinte a multe popoare”).

Sarai [ebr: Sarai] –Numele inseamna in ebraica “printesa mea” si ii este ulterior schimbat in Sara (inseamnand “printesa”).

Lot [ebr: Lot] – fiu al lui Haran si nepot al lui Avraham, implicat in evenimentele de la Sodoma si in razboaie purtate intre regii antici ai Canaanului.

Eliezer [ebr: Eliezer] – sclavul lui Avraham, cel care intermediaza casatoria dintre Itzhak si Rivka. Numele sau inseamna „Dumnezeu este ajutorul meu”

Avimelech [ebr: Avimelech] – rege antic al Gerar-ului (regiune din Canaan), prezentat in relatie cu Avraham, cu care are o disputa pentru ca rapeste pe Sara. Numele lui inseamna „tatal meu este rege”.

Ismael [ebr: Ishmael] – primul fiu al lui Avraham; numele provine de la cuvintele „ishma E.l” (“Dumnezeu a ascultat”) (Geneza 16:15)

Isaac [ebr: Itzhak] – al doilea fiu al lui Avraham; numele provine de la verbul „litzhok” (“a rade”), in amintirea faptul ca Sara a ras cand a primit vestea ca va naste un copil la 90 de ani.

Rebeca [ebr: Rivka] – sotia lui Itzhak, fiica a lui Betuel ben Nahor. Numele ei este de origine necunoscuta.

Esau [ebr: Esav] – primul fiu al lui Itzhak, numit si Edom, pentru ca avea pielea cu o nuanta rosiatica (“adom”).

Iacob [ebr: Yaakov] – al doilea fiu al lui Yaakov; numele sau provenind de la cuvantul “ekev” (“calcai”), deoarece el a tinut cu mana calcaiul fratelui sau geaman Esav atunci cand s-au nascut.

Laban [ebr: Lavan] – unchi pe linie materna a lui Yaacov, cel la care lucreaza Yaakov timp de 20 de ani. Numele sau inseamna „alb”, fiind utilizat cu sens eufemistic.

Rahel [ebr: Rahel] – fiica mai mica a lui Laban, devenind mai apoi sotia lui Yaakov impreuna cu sora sa Leea. Numele este de origine necunoscuta.

Leea [ebr: Leea] – fiica mai mare a lui Laban, devenind mai apoi sotia lui Yaakov impreuna cu sora sa Rahel. Numele este de origine necunoscuta.

Bilha [ebr: Bilha] – sclava a lui Rahel si concubina a lui Yaakov. Numele este de origine necunoscuta.

Zilpa [ebr: Zilpa] – sclava a Leei si concubina a lui Yaakov. Numele este de origine necunoscuta.

[Partea a doua a acestei liste poate fi citita in comentariul la pericopa Vaigash, postat pe site.]

STIATI CA…

… in anii in care prima zi a lunii Tevet (Rosh Hodesh Tevet) cade in zi de Shabat, este recitat cel mai lung Birkat Hamazon (Rugaciune de dupa masa), care incepe cu Shir Hamaalot (pentru Shabat si Rosh Hodesh) si include paragrafele „Al hanisim” (pentru Hanuca), „Retze vehachalitzeinu” (pentru Shabat), „Yaale ve’yavo” (pentru Rosh Hodesh), precum si frazele „Harachaman Hu ievarech et yom shekulo Shabat…” (pentru Shabat) si „Harachaman Hu iehadesh aleinu et ha’hodesh haze…” (pentru Rosh Hodesh). Anul acesta, nu avem „norocul” sa recitam acest Birkat Hamazon… 🙂

Shabat Shalom! si Hanuca Sameah!

Share This
Sari la conținut