Sari la conținut

„Ele toldot Noach, Noach – ish tzadik tamim haia be’dorotav. Et haElohim ithalech Noach.” – Acestia sunt urmasii lui Noach, Noach era un om drept si integru in generatia lui. Noach mergea cu Dumnezeu. – Geneza 6:9

COMENTARIUL LUI RASHI

„In generatia lui” – Exista opinii ale rabinilor nostri care explica acest cuvant ca fiind [vorbe] de lauda [pentru Noach], dupa cum urmeaza: Daca Noach ar fi trait intr-o generatie de oameni drepti, el ar fi fost inca si mai drept.

Si exista si rabini care explica acest verset ca fiind [vorbe] spre rusinea lui Noach, dupa cum urmeaza: In comparatie cu generatia lui a fost Noach drept, dar daca ar fi trait in generatia lui Avraham, nici macar nu ar fi fost luat in seama.

„Noach mergea cu Dumnezeu” – Iar referitor la Avraham [Dumnezeu] spune: „Mergi inaintea Mea” (Geneza 17:1) Noach avea nevoie de suport ca sa ramana in picioare, iar Avraham s-a imbarbatat pe sine insusi si a mers inainte pe drumul cel drept de unul singur.

 

SUPRA-COMENTARIU PE RASHI

In primul rand, cred ca este fascinant faptul ca atunci cand facem o evaluare si concluzionam „bine” sau „rau”, de fapt ceea ce facem este sa comparam situatia cu altele cunoscute. Cu alte cuvinte, toate evaluarile sunt relative. Rashi ne spune ca lumea nu este construita pe principii absolute, ci pe principii relative, comparative.

Si cred ca este important de retinut aceasta lectie atunci cand suntem pusi in situatia de a judeca… Un exemplu simplu: Daca un om (A) loveste pe un altul (B), suntem tentati sa spunem ca A a gresit. Dar daca B este un hot prins in flagrant? Sau daca prin actiunea lui, A previne un viol sau o crima? Cu siguranta ca A a facut bine in aceste cazuri, cu toate ca actiunea sa (aceea de a lovi) a fost absolut aceeasi. Desigur, este o idee simpla si foarte intuitiva, insa nu cred ca strica ca din cand in cand sa ne gandim la ea cu multa atentie.

A doua idee pe care Rashi o aduce in prim plan este aceea a celor doua modele de relatie cu Dumnezeu si cu lumea. Unii sunt oameni cu initiativa, lideri si inovatori, altii sunt „followers”, oameni care urmeaza idei bune, dar nu vor actiona (aproape) niciodata singuri, ci vor trebui indrumati, „tinuti de mana” si condusi pe calea cea buna.

Si doar ca o recomandare: In tot ceea ce faceti, acasa, la servici, in comunitate, tineti minte acest model dual si incercati intotdeauna sa identificati si clasificati din acest punct de vedere pe cei care va inconjoara. Nu este deloc usor de multe ori, dar va va ajuta enorm in munca (de orice fel) pe care o faceti si in relatiile pe care le aveti cu ceilalti.

Share This