INTREBARE:
As dori sa stiu cum se foloseste Menora (sfesnicul cu 7 brate). Cu ce ocazie se aprinde, ce binecuvantare trebuie rostita si cat timp trebuie sa arda (pana se termina si ultima luminare sau se poate stinge mai repede)? Multumesc

RASPUNS:
Menora cu sapte brate nu se mai foloseste in zilele noastre in scop ritual. Ea a existat in timpul Templului din Ierusalim (distrus pentru a doua oara in anul 70 e.a.), fiind fabricata dintr-un bloc solid de aur, conform descrierii din Exodul 37:17-24. Ea se aprindea in cadrul ritualului Templului in fiecare zi si ardea de seara pana dimineata, cu exceptia unei singure lumanari (Lumanarea de Vest) care ardea permanent.

Un obiect de cult similar ca aspect, avand insa opt brate si un suport suplimentar pentru o a noua lumanare de serviciu, este utilizat in zilele noastre in cadrul sarbatorii de Hanuca. Acest obiect de cult, numit hanukia insa referit adesea (mai ales in limba engleza) si drept Hanuca Menora, este aprins in fiecare din cele opt seri ale sarbatorii de Hanuca. Se incepe cu o singura lumanare si o lumanare nou este adaugata in fiecare seara. La aprindere se rostesc intr-adevar binecuvantari, trei la numar in prima seara si doua in urmatoarele. Dupa aprindere, hanukia trebuie sa arda minim 30 de minute dupa caderea intunericului. In cazul in care o lumanare se stinge inainte de acest moment, ea trebuie reaprinsa (exceptie facand vineri seara cand exista interdictia de a aprinde foc odata cu inceperea Shabatului).

Share This
Sari la conținut