Biblia spune ca toti oamenii sunt din Adam si Eva, mai apoi din Shem, Ham si Iafet [si] copiii lui Noe. Avem cu totii parinti evrei. Putem spune ca suntem evrei cu totii?

Din pacate, trebuie sa va dezamagesc… Cu toate ca, asa cum afirmati si dvs., toti oamenii sunt descendentii lui Adam si ai Evei si mai apoi ai lui Noah (Noe) si a copiilor lui, trebuie mentionat ca nici una dintre aceste personalitati biblice nu a fost evreu! Istoria iudaismului incepe odata cu Avraham si urmasii sai, Itzhak si Iaacov. De altfel, cronologia biblica il plaseaza pe Avraham, primul evreu al lumii (insa nu primul monoteist!) la 20 de generatii de la Creatie, 10 generatii intre Adam si Noah si inca 10 generatii de la Noah la Avraham. In toata aceasta perioada nici unul din locuitorii lumii nu a fost evreu.

Dintre fiii lui Noah, Shem este cel caruia ii este atribuita linia genealogica din care 10 generatii mai tarziu aveau sa apara primii evrei. Ceilalti doi fii, Ham si Iafet, sunt asociati in mod traditional cu cultura africana (Ham) si respectiv cultura greaca (Iafet).

Revenind insa la Avraham… In timp ce Itzhak, cel de-al doilea fiu al lui Avraham a continuat traditia iudaica, Ishmael, primul fiu, este considerat stramosul musulmanilor de astazi. (De altfel, termenul „semit” este derivat de la numele Shem, fiul lui Noah, si ii include pe evrei si musulmani deopotriva, precum si alte popoare din aceeasi regiune geografica. Si tot in aceasta parateza lingvistica, termenul „anti-semitism” care indica atitudini ostile fata de evrei este la origine impropriu utilizat, deoarece „semitismul” include insa nu este limitat la evrei…)

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut