INTREBARE:
Bunicii materni au fost evrei deportati in Transnistria in perioada razboiului, au supravietuit, au schimbat numele, sunt amandoi decedati. In prezent incerc sa gasesc actele doveditoare ale originii noastre dar se pare ca arhivele au ars si nu mai e mare lucru de gasit! Exista o agentie in Romania care se ocupa de probleme de genul asta sau cui ar trebui sa ma adresez pt a obtine rezultate mai concrete? Multumesc.
RASPUNS:
Din pacate, nu exista la ora actuala in Romania o organizatie care sa se ocupe cu astfel de probleme, cu toate ca ele nu sunt rare. In plus, nu sunt convins ca in situatia pe care mi-o prezentati (ma refer aici la faptul ca arhivele au ars) orice organizatie ar putea face ceva… Singurele adrese pe care vi le-as putea sugera ar fi Comunitatea Evreiasca din localitatea unde au trait bunicii dvs. inainte de razboi (daca mai exista) sau eventual arhive ale comunitatilor evreiesti si autoritatilor locale din localitatile pe unde au trecut in timpul deportarii. O a doua posibilitate ar fi Arhivele Statului (roman sau poate ucrainian, daca este vorba de Transnistria).
In general, un astfel de proces este lung si complicat si necesita de multe ori disponibilitati de timp si financiare semnificative. Schimbarile de nume si, in multe cazuri, incercarea de a trece drept ne-evrei sau incercarea autoritatilor care in timpul Holocaustului au ordonat si dus la infaptuire uciderea evreilor de a sterge urmele, nu sunt nici ele de natura sa ajute… Uneori, chiar cu toata bunavointa si efortul, nu mai sunt acte de recuperat. Cu toate acestea, uneori sunt descoperite documente (chiar daca nu cele mai concludente, cum ar fi o ketuba – certificat de casatorie religioasa sau dovezi de inmormantare in cimitir evreiesc) in cele mai nebanuite locuri…
In orice caz, imi pare rau ca nu va pot ajuta cu mai multe si va doresc mult succes in continuare…
Opinii recente