INTREBARE:
Cand a murit Ramses si in ce conditii?

RASPUNS:
Intrebarea pe care ati formulat-o nu se inscrie neaparat in domeniul de activitate a site-ului DvarTora, cu toate ca exista pareri care sustin ca Faraonul Ramses II a fost faraonul care apare in Biblie, asociat cu Exodul evreilor din Egipt. Biblia insasi nu sustine, insa nici nu neaga aceasta ipoteza, singura posibila referire putand fi gasita in versetul 1:11 din Exod: „Si au numit supraveghetori asupra lor [evreilor] pentru a-i chinui cu poveri. [Poporul evreu] a construit orase-granar pentru Faraon, [orasele] Pitom si Ramses.” Evident, numele Ramses prezent in acest verset identifica un oras egiptean, insa ceea ce nu este clar este faraonul care a ordonat construirea acestuia. Ar putea fi Ramses II, orice alt faraon sub numele de Ramses (a existat o intreaga dinastie cu acest nume) sau orice alt faraon…

In Cartea Exodului, Tora il prezinta pe faraon sub numele de Paro (Faraon), numindu-l simplu Meleh Mitzraim (Regele Egiptului), fara a utiliza vreun nume in particular. In plus, Biblia nu este o carte care sa prezinte toate evenimentele istorice ale unei perioade si, de multe ori, contine anacronisme.

Din punct de vedere istoric, nu va pot ajuta prea mult la acest subiect… Pe langa faptul (personal) ca istoria nu este punctul meu forte, in aceasta situatie particulara, se pare ca nici chiar istoricii sau egiptologii nu sunt pe deplin de acord cu intreaga cronologie si cu evenimentele care au insotit viata sau moartea faraonilor. Pentru mai multe detalii (nu stiu cat de corecte sau complete) referitoare la Ramses II (cel Mare), va recomand si adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Ramesses_II (in limba engleza).

Share This
Sari la conținut