INTREBARE:
Cand s-a iest din Shavuot, s-a facut o rugaciune afara, in curtea Templului, iar o prietena mi-a explicat ca este o rugaciune prin care Ii multumim lui Dumnezeu ca a creat luna. De ce spunem aceasta rugaciune tocmai pentru luna? De ce nu si pentru soare? Care sunt de fapt influentele lunii in viata noastra…? Stiam (nu din contexte religioase) ca luna are si efecte negative… (mai ales cand e luna plina).

RASPUNS:
Kidush Levana, in traducere „Sfintirea Lunii” este o ceremonie care se desfasoara in prima jumatate a fiecarei luni, pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca a creat luna. Se poate intr-adevar recita atunci cand luna este vizibila pe cer si trebuie intotdeauna recitata afara, in aer liber (si nu sub un acoperis). Calendarul iudaic este unul lunar-solar: zilele se calculeaza dupa soare si lunile dupa luna. Binecuvantarea principala a acestui ritual este „Baruh Ata Hashem Mehadesh Hodashim.” („Binecuvantat fii Tu, Doamne, care reinnoiesti lunile.”)

Exista si o ceremonie corespondenta, pentru Soare, numita Birkat Ha’Hama (Binecuvantarea Soarelui) recitata o data la 28 de ani cand Soarele ocupa aceeasi pozitie pe cer cu pozitia pe care o ocupa la Crearea Lumii. Binecuvantarea in aceasta situatie este „Baruh Ata Hashem Elokeinu Meleh Haolam Ose Maase Bereshit.” („Binecuvantat fii Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului, Creatorul creatiei inceputurilor.”) Urmatoarea data la care se va rosti aceasta binecuvantare este 8 aprilie 2009.

In legatura cu influenta nefasta a lunii, nu stiu ca in iudaism acest lucru sa fie acceptat. Singura influenta a lunii este cea in deciderea calendarului iudaic.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut