INTREBARE:
Care credeti ca este explicatia ca in orasele Israelului, conducerea spirituala este detinuta in paralel de un rabin aschenaz cat si de unul sefarad. Aceasta diviziune nu slabeste unitatea statului?

RASPUNS:
Evreii ashkenazi si evreii sefarzi, desi uniti prin multe traditii iudaice comune, au avut totusi, in decursul istoriei, o identitate distincta. Ei au uneori traditii, obiceiuri si practici religioase diferite, cum ar fi – spre exemplu – cea legata de continutul si ordinea exacta a sidurului (cartea de rugaciune) sau traditiile (culinare sau nu) legate de sarbatoarea de Pesah.

Consider ca existenta unui rabin ashkenaz si a unuia sefard in orasele din Israel este un factor de stabilitate, si nu unul de dezbinare. Consider ca traditiile evreiesti din ambele zone geografice trebuie mentinute ca atare si cred, asa cum este si normal, in dreptul fiecarei familii de a mentine si duce mai departe obiceiurile specifice pe care le-au primit de la parinti si bunici. In aceste conditii, cred ca existenta a doi rabini (care, bineinteles, sa coexiste si sa conlucreze pentru pastrarea si dezvoltarea religiei si culturii iudaice) este deosebit de benefica.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut