INTREBARE:
Care dintre fiii lui Noah este cel mai mare?

RASPUNS:
Nu exista un raspuns clar pe aceasta tema. Versetul care ii mentioneaza pe toti cei trei fii ai lui Noah este Geneza 6:10: „Si lui Noah i s-au nascut trei fii: Shem, Ham si Yafet”. Conform acestui verset, pare ca Shem este fiul cel mai mare, urmat de Ham si de Yafet. Multi dintre comentatorii Torei (cum ar fi, spre exemplu Rav Saadia Gaon) sustin ca aceasta este ordinea corecta.

Cu toate acestea, exista si voci, precum cea a lui Ramban (Nahmanide, 1194-1270, Spania), care afirma ca Yafet este fiul cel mai mare, urmat de Shem si Ham. Aceasta pozitie se bazeaza pe doua versete din Geneza: versetul 10:21 care afirma „ahi Yefet ha’gadol” („fratele sau, Yafet, cel mare”), si versetul 9:24, care spune „vaiada et asher asa lo beno ha’katan” („si a stiut ce ii facuse fiul sau cel mic”).

O idee adesea vehiculata pentru a reconcilia versetele Torei este aceea ca versetul 6:10 face referire la statutul celor trei fii si nu la varsta lor. Astfel, Shem este cel mai important, urmat de Ham (care este astfel si blestemat de catre Noah) si de Yafet.

Oricum, subiectul ramane un mahloket, o disputa intre comentatori… De altfel, Rashi (1040-1105, Franta), unul din cei mai importanti comentatori ai Torei, exprima aceasta incertitudine in mod clar, in comentariul sau: „Nu pot sti din acest verset daca Yafet este mai in varsta decat Shem. Cand se spune: ‘Shem avea o suta de ani […] la doi ani dupa Potop.’ (Gen. 11:10), ar trebui sa concluzionam ca Yafet este cel mai in varsta, pentru ca Noah a avut cinci sute de ani cand a inceput sa aiba copii (Gen. 5:32) si Potopol a avut loc in al sase sutelea an al vietii lui Noah (Gen. 7:11). Astfel, cel mai in varsta fiu al lui Noah avea o suta de ani cand a inceput Potopul, iar Shem nu a ajuns la aceasta varsta decat doi ani dupa Potop.”

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This