INTREBARE:
Care este diferenta dintre A-donai si Hashem?

RASPUNS:
In cultura si religia iudaica, Dumnezeu are multe nume. Este numit de catre Tora E-lokim, A-donai, E-l Shadai, A-donai E-lokim. Fiecare din aceste nume marcheaza, in principiu, unul dintre atributele divine (mila, dreptate, putere asupra naturii, etc).

A-donai este numele care face referinta la atributul milei divine. In limba ebraica este ortografiat in doua feluri, cu literele iud-iud sau folosind Tetragrama iud-hei-vav-hei, numele sacru al lui Dumnezeu. Nici unul din aceste moduri de ortografiere nu se pronunta asa cum este scris, ci A-donai (in traducere literala “Stapanul meu”).

Hashem se traduce simplu prin “Numele”. El este utilizat de catre evrei pentru a se evita folosirea nejustificata a celorlalte nume, in acord cu porunca divina: “Sa nu iei numele lui Dumnezeu in desert!” Desi poate fi ortografiat printr-o singura litera ebraica (hei), Hashem este utilizat cu precadere in vorbire, inlocuind termenul de A-donai.

Desigur, discutia referitoare la numele divine este una mult mai lunga, complexitatea ei depasind scopul si posibilitatile acestor pagini.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut