INTREBARE:
Care este opinia evreilor vis-a-vis de transfuziile de sange? Considera ca a manca sangele care este interzis se aplica si la transfuziile de sange? Daca nu se aplica, de ce? Iar daca se aplica, de ce?

RASPUNS:
Exista multa literatura rabinica pe aceasta tema (din pacate, disponibila numai in limba ebraica). Pe foarte scurt, opinia majoritatii rabinilor este ca interdictia de a manca sange nu se aplica la transfuzii, deoarece in cazul unei transfuzii sangele nu este mancat, ci introdus pe cale intravenoasa in circuitul sangvin. Din punct de vedere al halaha (legea iudaica), aceasta procedura medicala nu este considerata „mancare”.

Un alt considerent deosebit de important este acela ca legea iudaica prevede ca orice porunca din cele 613 ale Torei (cu trei exceptii: interdictia de a ucide, de a comite idolatrie si de a avea relatii sexuale ilicite) poate fi incalcata pentru a salva viata umana. Chiar in ipoteza ca transfuziile de sange ar fi comparate cu consumul de sange, daca viata unui pacient este in pericol, poruncile Torei sunt suspendate (spre exemplu, un bolnav in stare grava poate absolut manca orice daca medicul ii recomanda acest lucru). In consecinta, transfuziile de sange sunt permise de catre legea iudaica.

O aplicatie deosebit de interesanta a acestor principii (si mult mai des intalnita decat transfuziile de sange) este situatia persoanelor diabetice (sau cu alte probleme medicale care necesita hranire permanenta) in zilele de post (in iudaism, toate zilele de post presupun absitenta de la mancare si bautura – asa numitul „post negru”). In acest caz, o persoana diabetica poate, spre exemplu, sa utilizeze un sistem de tipul cateterului pentru a administra constant insulina, pe toata perioada postului (cel mai lung post iudaic tine in jur de 25 de ore).

Share This
Sari la conținut