INTREBARE:
Care este ora limita pana la care pot fi aprinse lumanarile de Shabat?

RASPUNS:
Conform definitiei din Tora si opiniilor rabinice din Talmud, Shabatul incepe la apusul soarelui, vineri seara. Pentru a preintampina incalcarea Shabatului prin aprinderea lumanarilor dupa acest moment (interdictia de a aprinde foc in Shabat este una dintre cele 39 de melahot), rabinii au instituit un interval de siguranta de 18 minute, devansand asadar ora limita. Exista si opinii in care acest interval de siguranta este marit.

Conform majoritatii opiniilor, lumanarile de Shabat pot fi aprinse pana la cel tarziu 18 minute inainte de apusul soarelui in ziua de vineri.

In orice caz, ora limita nu este fixa pe tot parcursul anului, deoarece o zi este definita in iudaism ca fiind perioada de timp dintre rasaritul si apusul soarelui, iar aceasta perioada variaza ca lungime in functie de anotimp. Perioada dintre aparitia stelelor si rasaritul soarelui in ziua urmatoare este definita ca noapte. Perioada dintre apusul soarelui si aparitia stelelor are o semnificatie halahica ambigua, unii rabini incluzand-o in zi, altii in noapte.

Share This
Sari la conținut