INTREBARE:
Care sunt cele mai importante legaminte facute de Dumnezeu cu evreii. Exista un legamant al sangelui?

RASPUNS:
Primele doua legaminte facute de Dumnezeu cu oamenii, inainte chiar de aparitia evreilor pe scena istoriei, au fost cu Adam si cu Noah (Noe).

Cu Adam, Dumnezeu a facut un legamant (in ebraica brit) in care omul primea binecuvantarea divina, fiind in schimb obligat sa se inmulteasca si sa stapaneasca peste pamant, abtinandu-se totodata de la a consuma carne. Acest legamant poate fi gasit in Geneza 1:28-30.

Cu Noah, Dumnezeu a facut un legamant imediat dupa Potop. Acesta este primul moment in care Dumnezeu Insusi isi numeste promisiunea „legamant”. In urma acestui legamant, Dumnezeu promite ca nu va mai distruge niciodata lumea printr-un potop. Tot in urma acestui legamant, ca semn al acestuia, curcubeul apare pentru prima data in nori (Geneza 9:9-17).

Urmatoarele legaminte sunt facute cu evreii.

Cu Avraham, Dumnezeu face Brit Bein Ha’Betarim (Legamantul Dintre Parti) in capitolul 15 din Geneza. Acest legamant este unul complet neconditionat (ca si toate celelalte facute cu evreii), acesta fiind si modul in care multi comentatori explica intrebarea lui Avraham („Doamne, cum voi sti ca voi stapani [tara fagaduita]?”). Explicatia clasica a acestei intrebari este aceea ca Avraham a crezut ca legamantul prin care urma sa obtina Tara Israelului era unul conditionat de propriul sau comportament si s-a temut sa nu greseasca si sa piarda acest drept. In consecinta, Dumnezeu l-a asigurat ca legamantul este neconditionat si ca evenimentele istorice legate de robia evreilor in Egipt, de eliberarea acestora si de preluarea in posesie a Israelului se vor desfasura independent de factori externi.

De asemenea, cu Avraham, Dumnezeu face Legamantul Circumciziei (Brit Mila) – Geneza 17:1-14. Acest legamant este numit uneori si „Legamantul Sangelui”, mai ales ca urmare a coroborarii versetelor din Geneza cu versetele din Exodul 4:24-26, in care Tzipora isi circumcide fiul, atinge preputul taiat al acestuia de piciorul lui Moshe si il numeste pe acesta din urma „sot de sange” (a se vedea in acest sens si raspunsurile la intrebarea 42 si intrebarea 45, disponibile pe site). In urma acestui legamant, Avraham (primul evreu al istoriei) primeste promisiunea ca Dumnezeu „ii va inmulti samanta”, ca „va face din el un popor mare”, ca „il va binecuvanta” pe el si pe urmasii lui, precum si ca „urmasilor lui va da Tara [Promisa]”.

Cel mai important legamant al lui Dumnezeu cu evreii este insa Brit Har Sinai (Legamantul de la Muntele Sinai), incheiat intre Divinitate si intreg poporul evreu. Aceasta „intalnire” dintre evrei si Dumnezeu este numita „legamant” in versetul 19:5 din Exod si este descrisa in capitolele imediat urmatoare. In fapt, mare parte din pericopele urmatoare sunt o continuare a legamantului, in care „termenii contractuali”, poruncile pe care evreii sunt datori sa le indeplineasca, sunt prezentate si detaliate. In urma acestui legamant, evreii devin poporul lui Dumnezeu.

Desigur, aceasta lista contine numai informatii sumare despre subiect, care este departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut