INTREBARE:
Care sunt zonele si orasele din Israel ferite de pericole si atentate in totalitate? Mai exista asa ceva in momentul de fata? Este Eilat-ul mai sigur din acest punct de vedere? Cand vor inceta toate acestea intr-o tara atat de frumoasa si… sfanta!?

RASPUNS:
Din pacate, in Israelul de astazi nu exista zone care sa fie 100% sigure… Din nefericire, terorismul, care a facut nenumarate victime in Israel si nu numai, a transformat pana si zonele aparent sigure ale tarii in potentiale tinte, astfel incat nici un oras (nici chiar Eilat-ul) nu poate fi considerat la ora actuala sigur pe deplin.

Desigur, cateva alte elemente trebuie comunicate de asemenea, astfel incat sa aveti o imagine mai completa a situatiei:

  • In ciuda tuturor amenintarilor si a actelor teroriste, in ciuda situatiei instabile (politic, economic, militar), viata in Israel isi continua cursul. Multi au invatat sa sufere in soapta, daca se poate spune asa, sa ia situatia asa cum este si sa isi continue viata, oprindu-se pentru a-si lua masurile de precautie necesare, intelegand ca necesara prezenta filtrelor de securitate la tot pasul si plangandu-si mortii in cazul (Doamne fereste) al unui atentat. Desigur, este o realitate cruda si dura, iar cei care traiesc acolo nu pot decat sa confirme acest lucru… Si este de admirat taria acestor oameni care sufera zilnic, dar care au ales sa isi traiasca viata si sa caute solutii, sperand ca intr-o zi va fi altfel.
  • Cu toate ca nu este o regula, atentatele teroriste se intampla adesea in locuri aglomerate, frecventate de public. Restaurantele, cafenelele, autobuzele, marile magazine sunt adesea tinte. Aceasta nu inseamna ca locuri mai putin populate sunt neaparat mai sigure, insa statistic vorbind (daca statistica poate fi introdusa in discutie atunci cand vorbim de vieti omenesti), atentatele sunt mai putine in aceste locuri.
  • Metodele de securitate in Israel sunt foarte bine puse la punct, practic la ora actuala Israelul este tara cu cea mai buna securitate de pe glob. Desi aceste lucruri aparent nu se vad (caci sunt in continuare multe atentate), trebuie sa stiti ca numarul incercarilor de atentate teroriste este infinit mai mare decat al celor care sunt duse pana la capat. Desigur, acest lucru nu poate in nici un caz oferi confort cuiva care a pierdut un parinte, un frate sau un copil intr-un atentat, insa – din nou statistic vorbind – peste 99% dintre incercarile de atentat sunt dejucate de catre fortele de securitate israeliene. Imi dau seamna ca acest lucru poate speria, pentru ca ofera o idee despre cat de multe atentate sunt planuite in Israel, insa cred ca este mai bine sa cunoasteti realitatea asa cum este ea.
  • Si un ultim punct: odata cu constructia zidului de demarcatie in Israel, in multe zone atentatele teroriste au fost practic eliminate.

Din nou, ceea ce am scris mai sus este doar o incercare sa va ofere o imagine mai completa asupra situatiei actuale din Israel. Desigur, ma alatur intrebarilor dvs. referitoare la perspectiva unei normalizari a acestei situatii si sper ca intr-o zi (fie ea cat mai curand), terorismul si toate formele sale, atat de dezonorante pentru calitatea umana si atat de groaznice in consecintele lor, sa fie eradicat…

Share This
Sari la conținut